Labdarúgás

2024.09.03. 18:58

Csank János: a labdarúgókapus mindenütt őrt kell, hogy álljon

Júliusban avatták fel az Érsek utcában az Egri Csillagok Sétányon Kautzky Armand Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész csillagát, amely már a 11. volt a sorban. Az ünnepségen részt vett Csank János, akinek a nevét a 10. csillag hordozza. Vele beszélgettünk.

Csank János már nem edzősködik

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Szíki Károly
Csank János az egyik legtekintélyesebb magyar labdarúgó-edző. A 77 éves szakember nyert a csapataival két bajnoki címet, egy Magyar Kupát, és 19-szer szövetségi kapitányként irányíthatta a magyar válogatottat is. Beszélgetésünk mi másról szólt volna, mint a fociról, róla, pályájáról, s az Európa-bajnokságon (Eb) nem tündöklő magyar csapatról. 

– Kicsit tartottam a Svájc elleni mérkőzéstől – mondta az Eb-re visszatekitnve –, mert túl nagynak éreztem a csapattal szemben támasztott elvárásokat.

Aztán nagyjából az lett, amit vártam. Hogy mi történt a válogatottunk tizennégy meccses veretlenség után? Egyszerűen annyi, hogy a vágyak elszálltak a valóságtól. Nem volt annyi a csapatban, mint elvártak tőle a szurkolók. Nekik semmi sem lehetetlen, őket nem érdeklik a realitások. Több volt a 14 meccsben a szerencsefaktor, mint a nagy foci. A szerencse pedig éppen a focipályán a legforgandóbb. Attól is függ, ki, mikor, milyen napot fogott ki, hogy a labda bemegy vagy nem. 

A kérdésre, mitől van az, hogy a világ focistái tömegével sérülnek meg rengeteg szakember közreműködése mellett, ekképpen felelt.

– Nyilván közrejátszik a túlterheltség. Hatalmas daráló a futball. Én mindig a mi korunk kondíciótényezőivel hasonlítom össze a mait, s azt kell mondanom, nem vallottunk szégyent. Sokaktól hallani: kitaláltunk olyan csodajátékot, felállást, hogy az teljesen eredeti! Most a három védős felállást forszírozzák, mint csodatalálmányt. De mi évtizedekkel ezelőtt már ezt játszottuk. És mire mentek vele, ha öten jönnek rá a három védőre? Nincsenek csodák, csak spekulációk.

A felvetésre, hogy az Eb-n előreléptek a kiscsapatok, így reagált Csank János.

– Meddig tart ez? Az első meccseken lejátsszák őket a pályáról. Szerencséjük volt. Mint mondtam, a fociban fő tényező a szerencse, hogy bemegy az a labda vagy nem! 

Ha bemegy, megy a meccs, ha nem, akkor csak topogás van. Mi a fordulópontokból a legtöbbször jól jöttünk ki, de a futballban előbb-utóbb megfordul a szerencse, ahogyan a svájciak ellen is történt. Voltak előjelek, amikor gondolkodni kellett volna. Ilyen volt például az írek elleni meccs, amikor egy rendkívül gyenge csapattól kikaptunk. Azt hittem, utána helyrebillennek a játékosaink, de a svájciak ellen ott folytattuk, ahol az ír kudarcnál abbahagytuk. Hogy lehet az, hogy az első gól megfogta a focistáinkat és valósággal pánikba estek? Hiszen végig benne kell lenni a meccsben, mert az utolsó percben is egyenlíthetsz. Döbbenettel figyeltem a további mérkőzeinket is, hogy gyakran több védő mozgott a tizenhatoson belül, mégis voltak őrizetlen csatárok. Miből ered ez a rengeteg helyezkedési hiba?

S hogy mi lenne az előrelépés?

– Nem örülök annak, hogy a sikertelen szereplés alapvetően meghatározza az ország labdarúgásban a hangulatot – válaszolta. 

– A németekkel nem vagyunk egy súlycsoportban, aki ezt másként hiszi, az nincs tisztában a realitásokkal. Én megpróbáltam volna levenni róluk a felesleges terhet. Ha ezt levette volna a kapitány stábja, akkor jobb meccseket játszottunk volna. A játékos feladata pedig mindenkor az legyen, ne felejtse el: hogy a futball játék. Merje megcsinálni azt, ami az eszébe jut. Most, hogy kijutottak az Eb-re, csak egy dolguk lett volna: élvezzék, hogy fontos meccseken játszhatnak, azt pedig vidáman, felszabadultan és bátran, mert abból sok jó kisülhet.

Csank János azt is elárulta, mire a legbüszkébb.

– Arra például, hogy a magyar bajnokság első osztályában aktív vezetőedzők közül nálam csak Garami József rendelkezik több mérkőzéssel. Az 1945 utáni edzők közül pedig az élvonalbeli mérkőzésszámot illetően edzőként Garamin kívül csak dr. Lakat Károly és Kovács Ferenc előz meg. Az eredményeimet elismerve Vác, miután a város csapata az 1994-es magyar bajnoki címet megszerezte, díszpolgárrá avatott. És büszke vagyok arra, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség mesteredzői címet adományozott nekem. Nem mellékesen rólam nevezték el Tarpán a Sportcsarnokot, s Egerben, a csillagok utcájában a 10. csillag én vagyok.

– Már nincsenek nagy álmaim. Hetvenhét éves vagyok, Ózdon élek, egyedül. Sosem akartam megnősülni, így gyermekem sincs, de gyermekem igazában a labdarúgás lett. 

Ma már senki sem kér tőlem tanácsot, elfelejtettek. Nem hívnak fórumokra, kiestem a figyelem határán kívülre. Labdarúgókapus voltam, még ma is szeretem ezt a munkát, mert a kapus mindenütt őrt kell álljon. Az életemben is kapus vagyok, nem akarom, hogy bárki bejusson, akit én nem szeretnék. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában