Hírek

2005.09.23. 00:00

Drámát írtak a Reggelből

Középiskolások írtak színdarabot a Magyar Dráma Napján. Újságunk cikkei közül a meteorológiai jelentést húzták ki.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Reggel nyolc órakor a zacskóból kihúzták a cikket, amely nem másról szólt, mint lapunk időjárás-jelentéséről. Ezután a fiatalok nekiláttak megalkotni egész napos nagy művüket.
[/caption]Jó néhány évvel ezelőtt a József Attila Színházban írók ragadtak tollat, és meghatározott idő alatt az egyik bulvárlap cikkéből kreáltak egyfelvonásost. Most a Kiss János altábornagy utcai általános és középiskola diákjai közül kilencen vállalkoztak arra, hogy lapunk kilenc cikke közül egyből egyfelvonásost írjanak. Tanárnőjük ötlete volt, hogy ekképpen emlékezzenek meg a Magyar Dráma Napjáról. Léner Péterné, Mária reggel nyolc órakor kihúzatta a témát a tanulókkal. Az aznapra várható időjárás akadt a kezükbe. Délután egy óráig körmölték a fiatalok a műveiket. Aztán három tanár és egy diák bírálta el a beérkezett jeligés pályamunkákat. A győztes a tizedik osztályos Kovács Márton lett, Meteorológus című művével. Délután négykor már a gimnázium diákszínjátszó körének tagjai próbálták az egyfelvonásost. Este hétkor néhány tanár, szülő, nagyszülő és természetesen diákok ültek le az előadóterem székeire. A két főszereplős és öt mellékszereplős darab előadói pedig papírból, de azért játszva előadták a Meteorológust. A premier előtt a tanárnő elmondta: nem volt könnyű a munkájuk, hiszen két színmű is nagyon jó volt, ám a másikat nem lehetett azonnal előadni. Az első három helyezett diák az Ulpius Ház Könyvkiadótól több kötetet kapott ajándékba. Kovács Márton egyfelvonásosa a metrón játszódik, ahol két ember beszélget. A főszereplő lány a napi időjárás-jelentést szidja. Azt tervezi, hogy feljelenti a meteorológusokat. Bűnük, hogy rossz előrejelzéseik miatt öltözik fel melegen, és a sok ruhát egész nap magán kell cipelnie. A műnek csattanója is volt, a férfi, akinek a történeteit meséli, nem más, mint az időjós, aki végül a per miatt munkanélküli lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!