Kék hírek, bulvár

2013.08.15. 07:48

Elsíbolt milliárdok: hat embert vádol az ügyészség

A Szalók Holding Kft., majd Zrt. működéséhez köthető bűncselekményekben milliárdos összegek is szerepeltek.

Szalay Zoltán

Az egerszalki hforrshoz tervezett gygydl-centrum pletegyttesnek ptse az temterv szerint halad. A frdhz kapcsold ptmnyek 80 szzalkban elkszltek. Gazs Istvn, a beruhz Szalk Holding Kft gyvezetje elmondta, hogy hrom medence 280 m2-es vzfellettel mr mjus vgn vendgeket fogadhat. Az sszesen 12 millird forintos beruhzs msodik temben tcsillagos 216 szobs szlloda is pl. Jelenleg az engedlyezsi eljrs folyik, kszlnek a kiviteli tervek, jniusban pedig a hotel alapozst is elkezdhetik. Az els temben 3, a msodikban 4,3 millirdot kltenek. A beruhzs harmadik szakaszban 309 egysgbl ll apartmanfalut ltestenek a vlgyben. A gygyfrd az esztend vgre, mg a gygyszll s az apartman-egyttes 2006 kzepre kszl el.

Fotó: Gál Gábor

Minősített hűtlen kezelés kísérlete, pénzmosás, sikkasztás, csalás és orgazdaság bűntettek elkövetésével vádol hat személyt a Heves Megyei Főügyészség. A Szalók Holding Kft., majd Zrt. működéséhez köthető bűncselekményekben milliárdos összegek is szerepeltek – tájékoztatta a heol.hu-t dr. Konkoly Thege László főügyészségi ügyész, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

A Szalók Holding Kft. 2002-ben az egerszalóki hőforrásnál gyógy-, strand- és élményfürdő, szálloda és apartmanfalu felépítésére jött létre. A vád szerint az I. rendű terhelt, Cs. L. Attila rávette a II. rendű G. Istvánt, hogy a Szalók Holding Kft. ügyvezetőjeként cége bankszámlájáról előlegként utaljon át kétszer 85 ezer dollárt, több mint 33,7 millió forintot az általa és a VI. rendű H. Gy. Rajmund kérésére alapított, new yorki székhelyű Atlantis Spa Inc. bécsi bankszámlájára. Ám az semmilyen tevékenységet nem végzett a Szalók Holdingnak.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A hatalmas méretű és értékű beruházás a vád szerint csábító lehetőséget kínált némelyeknek plusz pénzek magánzsebbe vándoroltatására
[/caption]

A CIB Bank Zrt. a vádhatóság szerint a költségtúllépések miatt azt a feltételt szabta a Szalók Holding Kft.-nek, hogy csak akkor finanszírozza a tervezett szálloda megépítését, ha a generálkivitelezői díj nem haladja meg a 3 milliárd forintot. A kivitelező építőcég viszont 4,6 milliárdos ajánlatot tett. Ekkor H. Gy. Rajmund ismerőse székesfehérvári vállalkozásához fordult.

El is készült egy szerződésjavaslat több mint 2,8 milliárd forintról. Cs. L. Attila a vád szerint rábírta G. Istvánt és a III. rendű terhelt P. Istvánt, az Egri Építő Rt. vezető tisztségviselőjét, hogy 2005. júliusában írjanak alá megállapodást az Egerszalókon felhúzni óhajtott 4 csillagos, 206 férőhelyes szálló beruházás-szervezői teendőinek ellátására, s a megtakarításból 10 százalék, azaz 110 millió forint illesse meg az ő és H. Gy. Rajmund családját, üzleti érdekeltségeit.

Ez év augusztusában – az I. rendű vádlott ösztökélésére – P. István ugyanilyen szerződést kötött a Consinvest Hungary Kft. ügyvezetőjével, H. Györggyel, aki a IV. rendű terhelt. Kiderült, hogy e szerződésekre nem is volt szükség, hiszen I. és VI. rendű vádlottak már a megkötésük előtt megállapodtak a 2,8 milliárdos generál-kivitelezésről, amit a Hazai Építő Rt. vezetett (volna). G. István és P. István azt is tudták, hogy a cégeik nem is képesek a szerződés teljesítésére, ami nem is állt a szándékukban.

A kör azzal zárult, hogy 2005. októberében – anélkül, hogy megbizonyosodott volna róla – a G. P.-vel aláírt egy dokumentumot a beruházás-szervezői szerződés megszüntetéséről, mondván, hogy az teljesült, s a megtakarítás elérte a csaknem 1,8 milliárd forintot.

Ezután Cs. L. Attila teljesítési igazolást látott el a kézjegyével az Egri Építő Rt. részére. Ebben megállapították, hogy az rt. 110 milliós sikerdíjra jogosult, amit a Szalók Holding folyósít 2006. szeptemberéig az építő vállalkozásnak. A két részletet, több mint 36 milliót meg is kapott 2006. áprilisáig, mivel a Holding bankszámlái felett rendelkezők bíztak az igazolás valódiságában. A maradék 80 milliót azonban a Holding rossz pénzügyi helyzete miatt már nem tudta átutalni. A Consinvest is részesült a pénzforgásból összesen 22,3 millió forinttal „üzleti tanácsadás” címén.

Külön vádpont foglalkozik azzal, hogy H. György és a Consinvest Hungary Kft. társtulajdonosa, az V. rendű terhelt Cs. Gergely 2005. decemberében 10,5 millió, majd 2006. januárjában 1,8 millió és májusban 4 millió forint osztalékelőleg kifizetéséről döntöttek. Előbbi összesen több mint 7,8 milliót, utóbbi 8,4 milliót vett fel, miközben tisztában voltak vele, hogy mindennek forrása a Szalók Holding sérelmére elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettéből származó pénz.

A vádindítvány szerint Cs. L. Attila a hűtlen kezelésből eredő 170 ezer dollárból (33,7 millió forintból) átutalt 145 ezret (26,8 millió forintot) a pénz eredetének leplezése érdekében az Atlantis Spa Inc. számlájáról a Turks & Caicos szigeteken bejegyzett Cominvest Ltd.-nek, ami szintén az ő és a VI. rendű vádlott érdekeltségébe tartozott. Százezer dollárt (közel 20 millió forintot) utalt át Cs. L. a saját tulajdonú Paracelsus 2000 Kft. számlájára jegyzett tőkeemelés címén.

Ő, mint a Szalók Holding munkavállalója, kihasználva, hogy rendelkezik a cég bankszámlája fölött, 2005. novemberében hotel vendég és menedzsment kommunikációs rendszerére adott előleg gyanánt 10 ezer dollárt (2,2 millió forintot) juttatott a Holding Kft. számlájáról a H. György Rajmund kérésére létrehozott NYC Telco Services Inc. számlájára, pedig ennek fejében nem történt semmilyen szolgáltatás.

A vád szerint Cs. L. még 2003-ban a Szalók Holding ügyvezetőjétől, G. Istvántól használatra kapott mobiltelefont átadta a feleségének, aki nem állt jogviszonyban a társasággal. Az asszony öt év alatt 850 ezer forintot telefonált el. Hogy ezt ne kelljen megfizetnie, Cs. L. úgy tüntette fel, hogy e költség a Holding Kft.-é. A VI. rendű terhelt H. György Rajmund ugyanezt tette, ezúttal végül 2,1 millió forintnál több hátrányt okozott nejével együtt a szalóki kft.-nek.

Az ügy tárgyalására és az elsőfokú ítélet meghozatalára az Egri Törvényszéknek van hatásköre és illetékessége.

A vádlottak a szalóki beruházás körül bábáskodtak

A vádirat szerint Cs. L. Attila előbb munkavállalója, majd felügyelő bizottsági tagja, végül 2006-ban már tisztségviselője volt a Szalók Holdingnak. G. István a szalóki cég ügyvezetőjeként, majd igazgatósági tagjaként tevékenykedett. P. István az Egri Építő Rt. vezető tisztségviselőjeként dolgozott, de 2005-től már nem végzett gazdasági munkát, a működtetéshez még vagyona sem volt. H. György a Consinvest Hungary Kft. ügyvezetője, Cs. Gergely a cég társtulajdonosa volt. H. György Rajmund képviselte a 2005-2006-ban a Holdingban tulajdonossá vált, delaware-i bejegyzésű HH Global Capital Partners Inc. elnevezésű vállalkozást.

Öt bűntény elkövetésével vádolják a terhelteket

A főügyészség Cs. L.-t felbujtóként minősített hűtlen kezelés bűntett kísérletével, minősített pénzmosás, sikkasztás és csalás bűntettével vádolja. G. István esetében a vád minősített hűtlen kezelés kísérlete. P. István terhére gondatlanságból elkövetett pénzmosás vétségét rója. Cs. Gergely ellen a vád minősített orgazdaság, H. Gy. Rajmunddal szemben minősített csalás. A II., IV. és V. rendű vádlottakra próbaidőre felfüggesztett, I. rendűnél végrehajtandó börtön kiszabását indítványozza. A II., III. és VI. rendű terheltre pénzbüntetést, a feleségek esetében az eltelefonált összegek erejéig vagyonelkobzás elrendelését kéri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!