Közélet

2015.12.28. 17:07

A jó klíma, a gyógyvíz is feltétel

Számos tényezőnek kell megfelelni annak a településnek, amely szeretné elnyerni a gyógyhely besorolást. Megyénkben ilyen ranggal büszkélkedhet Egerszalók és Parádfürdő is.

B. K.

Jövőre két település – Mátraderecske és Bükkszék is – elindulna a minősítési eljáráson – tudtuk meg Forgó Gábor (Mátraderecske) és Zagyva Ferencné (Bükkszék) polgármestereitől.

– A gyógyhely megnevezés egy terület megjelölésére akkor használható, ha azt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala szervezetében működő Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (a továbbiakban: OGYFI) gyógyhellyé nyilvánítja – tudtuk meg Forgó Gábortól, aki azt is elmondta, hogy az önkormányzati büdzséből kilencmillió forintot különítettek el arra, hogy a folyamat hivatalos részét előkészítsék, illetve lebonyolítsák. Már januárban megkezdődnek a levegő tisztaságával kapcsolatos mérések, elkészítik a gyógytényezők pontos dokumentációját. Köztudott, hogy itt található az országban egyedülálló száraz széndioxid-fürdő, mofetta, amely húszéves fennállása óta idén minden korábbinál nagyobb forgalmat bonyolított le.



Az egészségügyi komplexumban magas színvonalú gyógyászati tevékenységet is folytatnak. A faluban kitűnő gyógyvizek is találhatók, amelyeket palackozni is szeretnének a jövőben. Az infrastrukturális feltételek is adottak. Megtudtuk, hogy két komoly befektető is jelentkezett a Mofetta melletti félkész szálló megépítésére.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Mátraderecskén a Mofetta (széndioxid szárazfürdő) egyre népszerűbb a gyógyulni vágyók körében. FOTÓ: BERÁN DÁNIEL
[/caption]

A környezeti feltételek Bükkszéken is ideálisnak mondhatók. A Salvus vízre épült, szépen felújított termál fürdő évente tízezreket vonz a településre. Mint azt Zagyva Ferencné elmondta, a gyógyítás zavartalanságát és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek (kiemelten védett területre előírt levegőtisztaság, fokozottan védett területnek megfelelő zajszint, rendezett zöldterületek stb.) adottak, ám a gyógyászati részleg kiépítése még várat magára. Ennek ellenére a gyógyhellyé nyilvánítást az önkormányzat képviselő-testületének döntése alapján itt is megkezdhetik jövőre. Erre annál is inkább szükség lenne, mert a minősítéssel sokkal nagyobb eséllyel pályázhatnának a különböző fejlesztésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!