Közélet

2012.03.07. 15:27

Azonos munkáért kevesebb bért

Hazánkban a nők átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál.

HEOL

Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatása szerint a férfiak és a nők bére közötti különbség már pályakezdőként kialakul, a legnagyobb eltérés a 35-44 éves munkavállalóknál mutatkozik. A diplomások és a magasabb pozíciót betöltők körében nagyobb a nők lemaradása.

A legújabb eredmények szerint Európában átlagosan 17 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál, Magyarországon ez a különbség a Fizetesek.hu felmérése szerint jelenleg 21 százalék. Volt már rosszabb is, egy évvel ezelőtt például 25 százalékos eltérést mértek. A 2011 márciusi adatok szerint a férfiak átlagfizetése 245.000 forint, míg a nőké 194.500 forint.

Már pályakezdőként hátrányból indulnak a nők: a 17-24 éves munkavállalók esetében a különbség 14 százalék, 25 év felett pedig már 21. A bérszakadék a mélypontot a 35-44 éves munkavállalók esetében éri el, ennél a korosztálynál ugyanis 28 százalékos a nők lemaradása. Majd 45 év után 23 százalékra csökken, az 55 év feletti nők esetében pedig 20-ra esik vissza.

A felmérés szerint minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb a fizetésbeli lemaradása a férfiakkal szemben. Míg ugyanis a segédmunkások esetében 6 százalékkal keresnek kevesebbet a gyengébbik nem képviselői, az adminisztratív alkalmazottak esetében 7, a szolgáltatási szféra alkalmazottai és a szakmunkások esetében 18, a középvezetőknél 19, a felsővezetőknél pedig már 26 százalék az elmaradás.

Ha a fizetéseket pozíciók szerint hasonlítjuk össze, akkor némileg javul a kép: a nők ugyanabban a pozícióban átlagosan 7 százalékkalkeresnek „csupán” kevesebbet a férfi kollégáiknál.

Természetesen befolyásolja a különbséget az is, hogy melyik nem képviseli leginkább az adott szakmát. Köztudott, hogy a felsővezetésben leginkább férfiakat találni, ennek megfelelően a műszaki igazgatók átlagosan 39 százalékkal, az ügyvezető igazgatók 35 százalékkal, a pénzügyi és kereskedelmi igazgatók pedig 25 százalékkal kapnak kapnak kevesebbet, ha nők. 

De az olyan pozíciókban is, mint a biztosítási ügynök (25%), az újságíró, a főszakács, az értékesítési key account manager (23-23%), a marketing menedzser (20%), a gyártósori munkás (15%), a cukrász és könyvelő  (10-10%), vagy éppen az orvos (9%), jelentős a nők lemaradása.

Csekélyke kivétel

Vannak azonban fordított helyzetek is: talán nem meglepő, hogy a gyógyszerészeti laboránsok esetében 22 százalékkal, a HR munkatársak esetében 21 százalékkal, a lakberendezők és belső építészeknél 16 százalékkal, a könyvtárosoknál 13 százalékkal, az asszisztensek és titkárok esetében 6 százalékkal keresnek többet a nők, hiszen ezek olyan pozíciók, ahol ritkábban dolgoznak férfiak.

Persze vannak olyan pozíciók is – ha kevesebb is -, ahol egyenlő számban dolgozik mindkét nem, mégis a nők felé billen a mérleg nyelve. Az ingatlan értékesítőknél 8, a jogászoknál 5, a PR menedzsereknél pedig 2 százaléknyi előny mutatkozott a bérekben a nők javára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!