Közélet

2012.03.20. 14:13

Egyesek tiltakoznak, a város cserelehetőséget kínál

A hatvani képviselő-testület csütörtökön tárgyal a nagygomboson élők helyzetéről.

Tari Ottó

A nagygombosiak vélhetően már a csomagjaikat összepakolva várnak. Tavaly novemberben még attól tartottak, hogy már a karácsonyt sem tölthetik az otthonaikban, ám akkor végül még sem került sor a kiköltöztetésükre. Az azóta eltelt időszakban viszonylagos csend övezte a majorsággal kapcsolatos lépéseket, ám a háttérben ugyanakkor zajlottak a megegyezést célzó tárgyalások.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Hatvan peremén lévő majdnem harminc lakásból ki kell költöznie az ezekben élő megközelítően száz embernek. Mégpedig azért, mert a hivatalos indoklás szerint az épületek fűtéstechnikai, valamint érintésvédelmi szempontból egyáltalán nem felelnek meg az előírásoknak. Az érintettek eleinte tiltakoztak, egyebek között azzal indokolva az ellenérzéseiket, hogy sokan ebben a városrészben születtek, itt öregedtek meg, éppen ezért érzelmileg is nagyon kötődnek a majorsághoz.

Megalakult a Nagygombosért Polgári Egyesület, amely az utóbbiak érdekeinek a képviseletét is a zászlajára tűzte, és a kiköltöztetés esetén bírósági eljárás elindítását helyezte kilátásba.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Életkép Fotó: Albert Péter
[/caption]

A hatvani önkormányzat vezetése mindeközben tárgyalásokat kezdeményezett a lakókkal arról, hogy a kényszerintézkedést követően miként helyezhetné el a nagygombosiakat. A városi képviselők rendeletet is alkottak, amelynek értelmében a jelenlegi otthonaikhoz hasonló méretű lakást ajánlanak fel a bérlőknek. Mindazok pedig, akik erre nem tartanak igényt, egyösszegű kártérítésre lesznek jogosultak, és annak az összege a használatra alkalmatlanná vált lakás négyzetméterének 3000 forinttal megszorzott összege, de legkevesebb 100 ezer forint. Abban az esetben, ha valaki egyik feltételt sem fogadja el, azzal nem tudnak tovább tárgyalni. Mindez olvasható abban a levélben, amit a Hatvani Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. küldött el idén március elején a lakóknak.

Perlaki Gyula, a Nagygombosért Polgári Egyesület elnöke szerint viszont a hatályos törvények felülírják a helyi rendelkezéseket, és a kiköltöztetés felveti a hivatali hatalommal visszaélés vétségének a lehetőségét is. Szerinte ezt a páratlan kulturális örökséget igenis meg kell őrizni, ezért, ha bármi fenyegeti, megyén kívüli bíróságon kell keresni a törvény általi védelmét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!