Közélet

2013.12.17. 18:13

Kérdéses, hány esztendős korig ülhetünk volánhoz

A jogosítvány biztosítása progresszív, vagyis az évek előrehaladtával egyre rövidebb időre hosszabbítható meg.

HEOL

Elder man driving a car

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az utóbbi hónapokban több alkalommal váltott ki a közvéleményben élénk visszhangot egy-egy idősebb autóvezető által okozott baleset. A szakemberek szerint ugyanakkor azt nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy 65–70 éves kor felett kevésbé vezetnének körültekintően az emberek, az életkori sajátosságoknak megfelelően azonban a reflexek tompulnak, s gyakran a türelem is fogy.

A ’80-as, ’90-es években volt egy erőteljesebb lendület, amikor számos középkorú ember szerzett jogosítványt, napjainkban viszont ez már kevésbé jellemző. Idősek pedig csak elvétve vesznek részt a tanfolyamaikon, hiszen, aki akarta, korábban már megszerezte a jogosítványt – nyilatkozta lapunknak Baracsi Lajos.

Az autósoktató elmondta, manapság a legtöbben, köztük a kevésbé fiatal korosztály tagjai is, modern technikával rendelkező autókkal közlekednek, ami generációtól függetlenül folyamatos felkészülést igényel. – Nem lehet és nem is szabad általánosítani – ecsetelte kérdésünkre a szakember.

– Ugyanakkor érdekes adalék, hogy a közlekedők miként viselkednek a tanulóvezetőkkel. A közelmúltban megváltozott szabályok szerint a tanulóknak valamennyi parkolást el kell sajátítaniuk a forgalomban. Tízből nyolc autós türelmesen viseli, hogy az újoncok ezt kicsit lassabban, gyakran nem is hibátlanul teszik. A két elégedetlen és türelmetlen közlekedő egyike azonban szinte mindig 60–65 év felettiekből kerül ki. Szeretnénk egy kicsit több toleranciát kérni. Hozzátette, természetes, hogy egy bizonyos kor után tompulnak a reflexek, a gondot nem is ez okozza, hanem az, ha valaki ezt nem fogadja el.

Dr. Pálmai Tamás háziorvos szintén úgy vélekedett, hogy el kell kerülni az általánosítást, hiszen embere válogatja, hogy ki mennyire fiatalos. – Néhány éve szigorú szűrő lépett életbe a jogosítvány meghosszabbításával kapcsolatban – ecsetelte a szakember.

– Több betegség esetén az érintettnek szakorvost, szakorvosokat is fel kell keresnie, s csak, ha ott megnyugtatóan zárul a vizsgálat, akkor vezethet tovább. A jogosítvány biztosítása progresszív, vagyis az évek előrehaladtával egyre rövidebb időre hosszabbítható meg. – Az öregedéssel párhuzamosan lassulnak az emberek, éppen ezért még jobban oda kell figyelni az utakon – fogalmazott a háziorvos. – A legtöbben ezt tudomásul veszik, s éppen ezért nem is tesznek meg gépkocsijukkal nagyobb távolságokat, csak a városon belül, vagy például kiskertjükig hajtanak.

– Bár nem könnyű autó nélkül, sok idős ember önmagától belátja, hogy nem érdemes folytatni a vezetést. Általában ők vannak többen – fogalmazott dr. Pálmai Tamás. – Olyan is volt, hogy egy súlyosabb betegség után megkértem a páciensemet, ne üljön volán mögé. Rögtön megértette, hogy ez a saját és a többi közlekedő érdeke is. – Arra is akad példa, bár ez a kevesebb, hogy valaki görcsösen ragaszkodik az autójához, de ez inkább habitus kérdése – tette hozzá a szakember. – Ők szinte képtelenek elfogadni, hogy nem vezethetnek tovább, s mindent igyekeznek megtenni, hogy mégis folytassák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!