Közélet

2012.03.10. 04:11

Kopik az ember: hatvan fölött veszélyes a sofőr?

Heves megyében tavaly jelentősen megugrott azon karambolok száma, amelyekben időskorú járművezető volt a vétkes.

s. b. s.

Minden tizedik személyi sérüléssel járó közlekedési baleset okozója hatvan év fölötti. Erdélyi Róbert r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója szerint lehet némi alapja annak a népi bölcsességnek, hogy vigyázni kell a kalapos gépkocsivezetőkkel. Tény, hogy azok – és ez életkortól független –, akik csak ünnepnapra, vagy hétvégén veszik elő a kocsit, rutintalanságuknál fogva könnyebben hibáznak. Ha ehhez az életkori sajátosságokból fakadó ok is kapcsolódik, még hamarabb megvan a baj.

– Közhely, de igaz: 60 év fölött, amikor az öregedés jelei már mutatkoznak, az ember testi és szellemi változásokon megy át – mondja a szakember. – Aki gépjárművet vezet, számolnia kell azzal, hogy megváltozik a sebesség- és térérzékelése, nem jól becsüli meg a másik autó sebességét, meghosszabbodik a reakcióidő. Tompul az agy, „meszesednek” az izületek. E változások érződnek közlekedés közben is. Erdélyi Róbert szerint ezt sajnos alátámasztja az is, hogy tavaly a balesetek okozói között 15 százalékkal emelkedett a hatvan fölöttiek aránya.

Dr. Román Sándor háziorvos szerint egy meghatározott életkor felett nem a háziorvosra kellene bízni annak megítélését, hogy alkalmas-e a vezetésre a „betege”, hanem pályaalkalmassági vizsgálattal lehetne eldönteni.

A témával bővebben foglalkozik a Heves Megyei Hírlap szombati (03.10.) számában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!