Sport

2017.05.22. 17:28

Akár fogadási csalás is a megélhetésért

Szórakoztat és elgondolkodtat a kötet, mindezt besározás nélkül.

Bódi Csaba

A futballista szemszögéből még kevesen láttatták, mi történik egy játékossal a „gyepen kívül”, milyen nehézségekkel kell megküzdenie nap mint nap, hogyan keveredhet akár fogadási csalásba is, pusztán azért, hogy a megélhetését biztosítsa.

Kóczián Dávid sem arra vállalkozott, hogy elsőkötetes szerzőként feltárja a sportágat megmételyező bundá(zás)t, „csupán” azt mutatja be, hogyan lehet az életben kisiklani a labdarúgópályán otthonosan mozgó személyeknek. Teszi ezt kissé keserédes humorral, öniróniával és sok-sok izgalommal.

Előbb a szerzőről. A tenki illetőségű fiatalemberről kevesen tudják, hogy írói vénával áldotta meg a sors. Ő maga is csak az utóbbi években lépett a tettek mezejére. Párhuzamosan több regényen, vázlatok tömkelegén, sőt egy televíziós valóságshow kidolgozásán is munkálkodik, miközben elsősorban labdarúgóként ismert, aki jelenleg a megyei I-es Marshall-ASE játékosa, előzőleg pedig megfordult az Egri FC-nél, az FC Hatvannál, a Gyöngyösi AK-nál, Tiszafüreden, Jászapátiban, Kecskeméten és Ausztriában is. A klubokban gazdag pályafutás megannyi tapasztalata és a szerteágazó ismeretség motiválta arra a 29 éves futballistát, hogy segítsen kicsit eligazodni abban a világban, amely a sokszor kényszerhelyzetbe sodort emberek életét változtatja meg – rendre nem jó irányba.

– Nem egy lejárató kampányról van szó, amiben a személyes példa játssza a főszerepet – szögezte le az Egy játékos naplója című kötet szerzője. – A szereplők nem konkrét személyek. Karakterük megformálásánál felhasználtam személyes ismerőseim és ismeretlenek jellegzetes jellemvonásait, viselkedését, „dumáit”. Két évig tartó munka eredménye a pénteken megjelent kötet, amellyel kicsit rácáfolok azokra, akik nem álltak mellém, nem hittek bennem, hogy ez sikerülhet, vagyis, hogy megírok egy olyan regényt, amely nem nélkülözi a valós alapokat, ugyanakkor szórakoztató, elgondolkodtat, mindezt anélkül, hogy bárkit is besározna.

A profi és amatőr labdarúgók világát kiválóan ismerő Kóczián Dávid azt állítja: a játékosok védelmében, az ő szemszögükből nézve a fogadási ügyleteket ült billentyűk elé, és írta meg mindazt, amivel a focisták szembe találhatják magukat.


– Nem oknyomozásról, vagy a szálak a felgöngyölítéséről van szó – folytatta a szerző. – Rengeteg tanulságot hordoz a könyv, amelynek azonban őszre tervezett második kötete lesz az igazán izgalmas.

Bódi Csaba Két évig tartó munka eredménye Kóczián Dávid könyv Fotó: Berán Dániel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!