Világbajnok lehet

2 órája

Michelisz harmadszor lehet a túraautózás királya

Két versenyhétvégével az idény vége előtt Michelisz Norbert az éllovas a túraautó-világsorozatban (FIA TCR World Tour), amelynek küzdelmei tizenegy hét elteltével Kínában folytatódnak. A Hyundai Motorsport magyar versenyzője jó úton jár pályafutása harmadik bajnoki címe felé, ám Kínában nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja védeni a jelenlegi huszonöt pontos előnyét az élen.

MW

Norbert Michelisz from Hungary in Hyundai i30 N TCR of BRC Racing Team celebrating the third place of Race 3 of FIA WTCR 2018 World Touring Car Cup Race of Portugal, Vila Real, June 24, 2018. (Photo by Bruno Barros / DPI / NurPhoto) (Photo by DPI / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Fotó: NurPhoto via AFP

Michelisz Norbert címvédőként bombaformában, rögtön futamgyőzelemmel kezdte a szezont még áprilisban az olaszországi Vallelungában, majd az első négy forduló mindegyikén dobogóra állt, júliusban a brazíliai Interlagosban másodszor is az első helyen intették le. Legutóbb augusztus elején Uruguayban rendeztek fordulót az FIA TCR World Tourban, az volt az idei első hétvége, amikor Michelisz nem állt dobogóra, de a két negyedik hellyel így is igencsak erősen teljesített. Kínában már az utolsó előtti versenyhétvége következik, s Michelisz célja az lehet, hogy az idényzáróra is minél többet megtartson a huszonöt pontos előnyéből, ám ez nem lesz könnyű – írta meg a Magyar Nemzet.

Ismeretlenbe ugrik fejest

A magyar versenyző Hyundai Elantra N TCR-je harminckilós büntetősúlyt kapott a kínai hétvégére, míg a nagy rivális Guerrieri Hondája csak tízet. Az argentin autója tehát húsz kilóval könnyebb lesz, ami sokat számít egy olyan pályán, mint a zhuzhou-i amelyet 14 kanyar színesít, tehát sok rajta a fékezés és a kigyorsítás.

Nem is tudom, hogy mire számítsak Kínában. Ez egy teljesen ismeretlen pálya, és nehéz megmondani, milyen lehet a teljesítményünk a többiekével összevetve

– nyilatkozta Michelisz. 

Mivel nincsenek adataink a korábbi évekről, kicsit az ismeretlenbe ugrunk fejest. A pluszsúlyokat figyelembe véve nehéz lesz sok pontot szerezni, de hiszek benne, hogy a korábbi versenyekhez hasonlóan most is jó munkát végzünk majd, és megtaláljuk a legjobb beállítást az autón

– árulta el a magyar autóversenyző, aki tavaly ősszel az FIA TCR World Tour hasonlóan hosszú szünetét ralizással töltötte – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Idén viszont nem tett kikacsintást a túraautózásból, feltöltődésre használta az elmúlt két és fél hónapot, miközben fizikailag edzésben tartotta magát.

Szoros verseny lesz

A magyar versenyző, aki egyébként nagyon népszerű Facebook-on is, magabiztosan várja a hétvégi futamot.

Nagyon várom már a hétvégét. Kínába utazni mindig különleges, már öt év eltelt azóta, hogy legutóbb itt versenyeztem. Izgalmas lesz a kínai versenyzőkkel is megosztani a pályát, bízom az eredményes hétvégében és a jó hangulatban

– szögezte le Michelisz, aki a Covid-járvány kitörése előtt látogatott el Kínába, akkor Ningpóban futamgyőzelmet aratott, Guerrieri pedig borzasztó hétvégét zárt, szerzett pont nélkül. Visszagondolva az a hétvége lehetett a döntő közöttük a rendkívül kiélezett idény végén. Most Guerrieri mellett Thed Björk számít Michelisz legnagyobb üldözőjének, neki 29 pont a hátránya a harmadik helyen. 2017-ben a svéd orozta el a bajnoki címet az akkor még Hondát vezető magyar elől, és Björk most a gyártója hazai pályáján bizonyíthat, hiszen a Link&Co kínai–svéd koprodukció. Jó eséllyel hármójuk között dől el a bajnoki cím idén, bár 43-43 pontos hátrányban, a negyedik-ötödik helyen még lőtávon belül van a francia Yann Ehrlacher (Link&Co) és Michelisz spanyol csapattársa, Mikel Azcona is

Az FIA TCR World Tour kínai hétvégéjének programja (magyar idő szerint)

Péntek:

6.00 – Első szabadedzés

9.00 – Második szabadedzés

Szombat:

4.00 – Időmérő

8.00 – Első futam

Vasárnap:

8.00 – Második futam

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában