Nem csitul az orosz–ukrán háború

3 órája

Zelenszkij lakásokat osztogat az ukrán hősöknek – frissül

970. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Pert indított a DJI kínai dróngyártó

A DJI kínai dróngyártó cég pert indított az amerikai védelmi minisztérium ellen. Az eljárásban azt akarják elérni, hogy töröljék az állítólagos kínai hadiipari cégek feketelistájáról.

A vállalat leszögezte, hogy polgári dróntermékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, és ellenzi termékeinek katonai célú felhasználását. „Az amerikai védelmi minisztérium maga is elismeri, hogy a DJI fogyasztói és kereskedelmi drónokat gyárt, nem pedig katonai drónokat” – fogalmaz közleményében a cég.

Zelenszkij lakásokat osztogat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 30 "lakásoklevelet" adott át az ukrán hősöknek és az elesett harcosok családtagjainak, akiket posztumusz tüntettek ki ezzel a címmel.

European Council Summit
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács brüsszeli ülésén 2024. október 17-én
Fotó: Nicolas Economou / Forrás: NurPhoto via AFP

Az elnök tavaly decemberben indította el a kezdeményezését. Az államtól lakhatást kap minden ukrán védő, sorkatona és tiszt, aki a háború kezdete óta Ukrajna Hőse címet kapott, valamint a posztumusz kitüntetett harcosok hozzátartozói.

Ez a legkevesebb, amit Ukrajna tehet érted, minden hősünkért. Ez egy a milliónyi „köszönöm” közül, amelyet az államnak ki kell fejeznie legjobb fiainak és lányainak

– jegyezte meg Volodimir Zelenszkij.

Az elnöki honlap tudósítása nem részletezte, hogy a gyakorlatban mit jelent a „lakásoklevéllel” biztosított lakhatás.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. október 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 5866 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5381 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában