Konferenciát tartanak Ukrajna újjáépítéséről júliusban Olaszországban – frissül

962. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az újonnan alakult 154. gépesített dandár katonái álcahálót terítenek egy 2S1 Gvozdika önjáró lövegre, mielőtt harcállásba vonulnak az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban 2024. október 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

Cikkünk frissül!

A német kancellárnak újra tárgyalnia kellene Vlagyimir Putyinnal a németek többsége szerint

A németek többsége azt szeretné, ha Olaf Scholz kancellár csaknem két év után újra párbeszédet folytatna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – derült ki egy pénteken közzétett felmérésből.

A YouGov brit közvéleménykutató csoport által a dpa német hírügynökség megbízásából végzett felmérés szerint a németek 59 százaléka támogatja, hogy a két vezető telefonon beszéljen egymással. A felvetést a megkérdezettek 26 százaléka elutasította, míg 15 százalékuk nem adott rá választ.

Kelet-Németországban a megkérdezettek 68 százaléka támogatta, és 19 százaléka utasította el a két vezető újbóli kapcsolatfelvételének a lehetőségét.

A felmérést az indokolta, hogy Olaf Scholz már hetek óta szorgalmazza az ukrajnai háború lezárását célzó második békekonferencia megrendezését, amelyen álláspontja szerint Oroszországnak is részt kellene vennie, miután Oroszországot nem hívták meg a legutóbbi, júniusban Svájcban rendezett békecsúcsra.

Emellett a megkérdezettek csaknem fele gondolja úgy, hogy a béke érdekében Ukrajnának le kellene mondania egyes területeiről. Mintegy 39 százalékuk szerint Kijevnek egy négyzetcentimétert sem kellene feladnia, míg 22 százalékuk úgy véli, hogy a béke zálogaként le kell mondania az Oroszország által tíz éve annektált Krím félsziget visszaszerzéséről is. További 23 százalék szerint Kijevnek a Krím mellett azokat a területeket is fel kellene adnia, amelyeket Oroszország az ukrajnai háború több mint két évvel ezelőtti kirobbanása óta megszállt. Így összességében a válaszadók 45 százaléka támogatja ukrán területek átadását Oroszországnak.

A válaszok egyúttal éles megosztottságot mutatnak abban a kérdésben is, hogy Ukrajna engedélyt kapjon-e nagy hatótávolságú nyugati fegyverek bevetésére oroszországi területek ellen. A megkérdezettek 42 százaléka támogatja, míg 43 százaléka ellenzi ezt a lépést.

A német kancellár pénteken Berlinben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ez a két vezető harmadik találkozója öt héten belül. A megbeszélések középpontjában feltehetően az ukrajnai háború békés megoldására irányuló erőfeszítések, valamint az Ukrajnának nyújtandó további katonai támogatás áll majd.

Olaf Scholz és Vlagyimir Putyin legutóbb 2022. december 2-án beszélt egymással telefonon, ám a német kancellár azóta többször is utalt arra, hogy újra párbeszédbe bocsátkozna az orosz elnökkel.

Ukrán kormánypárti képviselő: lesznek még adóemelések

Nem a legutóbbi adóemelés volt az utolsó az ukrán lakosság számára, mivel a nyugati partnerek nem szándékoznak ingyen pénzt adni Kijevnek - mondta Jurij Kamelcsuk ukrán parlamenti képviselő.

A törvényhozási többséget alkotó Nép Szolgája párt frakciójának, az energetikai, lakásügyi és kommunális bizottság tagjának szavait a Novosztyi Live helyi kiadvány idézte.

Nem ez az utolsó adóemelés, ami ránk vár, ez száz százalékig biztosan nem az utolsó. Lesz még több is, mert a világon senki nem fog pénzt adni nekünk. Vagy kölcsönvesszük, vagy magunk adjuk

– mondta a politikus.

Előző nap az ukrán törvényhozás elfogadta az ukrajnai adóemelésekről szóló törvényt, amelynek egyes rendelkezései várhatólag visszamenőlegesen, október 1-jétől lépnek hatályba. A dokumentum egyik fő rendelkezése, hogy a már 2014-ben bevezetett hadiadót a katonákat kivéve mindenkinek 1,5 százalékról 5 százalékra emelik. Magasabb lesz az egyéni vállalkozók és kisvállalkozások adója, 50 százalékos nyereségadót vetnek ki a bankokra, a nem banki pénzügyi intézmények pedig 25 százalékos adót fizetnek nyereségük után.

Az ukrán hatóságok többször világossá tették, hogy az adók és jövedéki adók emelése elkerülhetetlen, és ennek nincs alternatívája. Kijev azt állítja, hogy az ország csak a katonai költségvetési tételeket tudja önerőből fedezni, minden mást a szövetségesek segítségével finanszíroznak.

A kormány a parlament elé terjesztette a 2025-ös költségvetés tervezetét, amely 1600 milliárd hrivnya (38,68 milliárd dollár) hiányt tartalmaz, a nemzeti valuta árfolyamát pedig a dollárhoz viszonyítva 45 hrivnyára (400,5 forint) tervezik csökkenteni.

Mint az RBK-Ukraina ukrán hírportál a dokumentum elemzése alapján megjegyezte, az ország államadóssága a jövő év végére a bruttó hazai termék (GDP) 101,8 százalékát teszi ki, és a tervek szerint 34,8 milliárd dollárnyi külföldi hitelt kell felvenni. Ugyanakkor a nyugati szövetségesek kitartóan azt javasolják Kijevnek, hogy keressen több forrást önfinanszírozási képességének növelésére.

Júliusban konferenciát tartanak Ukrajna újjáépítéséről Olaszországban

Jövő júliusban Olaszország lesz a házigazdája az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről tartandó következő nemzetközi konferenciának – jelentette be csütörtökön késő este Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ukrajna nincs egyedül; mi mellette fogunk állni, amíg csak kell

– szögezte le az olasz kormányfő, tudatva egyúttal, hogy a konferenciát 2025. július 10-11-én tartják.

Olaszország pénzzel és fegyverekkel is támogatja az ukrán védekezést, de az Olaszországtól kapott fegyvereket Kijev csak ukrán területen vetheti be.

Meloni tudatta, hogy Olaszország azért támogatja Ukrajnát, hogy Kijev minél jobb pozícióból kezdhesse majd meg a béketárgyalásokat, és „ez a béke nem jelenthet kapitulációt”.

Zelenszkij csütörtökön további támogatást kért országa partnereitől a közeledő télre tekintettel, és egyúttal világossá tette, hogy londoni, párizsi, berlini és római megbeszélésein nem tárgyaltak potenciális tűzszünet megkötéséről Oroszországgal. Zelenszkijt pénteken Ferenc pápa fogadja a Vatikánban.

ZELENSZKIJ, Volodimir; MELONI, Giorgia
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a római Villa Doria Pamphiliben folytatott megbeszélése után adott sajtónyilatkozat végén, 2024. október 10-én
Fotó: Alessandro Di Meo / Forrás: MTI/EPA/ANSA

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5091-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4589-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában