Hirdetés

3 órája

Közel egymilliárd forintnyi fejlesztés a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum intézményeiben – Új tanműhelyekkel bővülnek a technikumok

A Heves Vármegyei Szakképzési Centrum intézményeiben az idei évtől kezdve egymást érik az olyan alapvető infrastrukturális beruházások, mint a vizes blokkok felújítása, a fűtési rendszerek korszerűsítése, az épületek nyílászáróinak cseréje, vagy éppen a villamos hálózat karbantartása. A tavasz folyamán két új tanműhely is létesült, egy alternatív hajtástechnikai tanműhely Egerben, és egy műszaki vizsgasort magában foglaló gépjármű-diagnosztikai tanműhely Hatvanban.

PR cikk

Három modern szépészeti tanműhely is létrejött

Hegyi István kancellár elmondta, a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum és intézményei a 2023/24-es tanévben jelentős átalakuláson mentek keresztül. Mind szervezeti struktúrájukban, mind infrastruktúrájukban megújultak, korszerűsödtek. Képzési szerkezetüket a megyei munkaerőpiaci igényeket figyelembe véve alakították át a centrum főigazgatójának irányítása mellett.

Az idei évben rendelkezésre álló forrásokat maximálisan kihasználva folyamatosan zajlottak, zajlanak a korábbi évek elmaradásait pótló felújítások, karbantartási munkálatok:

A legjelentősebb idei fejlesztés a Bornemissza Gergely Technikumban valósul meg, hiszen ez év szeptemberétől újra az intézmény falai között képzik a szépészet ágazat diákjait a Szent Lőrinc intézmény integrációjának eredményeképp. Számukra az intézmény B épületét teljesen felújítják, még folyamatban van a homlokzat szigetelése, valamint három modern szépészeti tanműhely (fodrász, kozmetika, műköröm) kialakítása. Ezek terveik szerint az iskolai oktatáson túl a lakosság igényeit is ki tudják majd szolgálni. A diákok várhatóan november végén vehetik birtokba

– fejtette ki Hegyi István.

A kancellár tovább sorolta: kivitelezés alatt áll a József Attila Technikum kollégiumi épületének belső felújítása (bútorzat beszerzése) és nyílászáróinak cseréje. Idén elindulhat a Kossuth Zsuzsanna technikum épületeinek korszerűsítése is, melynek első lépése a nyílászárók cseréje lesz.

Az informatikai eszközök korszerűsítése is kiemelten fontos feladat, decemberben 300 millió forint értékben érkeznek új eszközök az intézményekhez. A szállítást szolgáló, gazdaságtalanul üzemeltethető gépjárműállomány megújítása is elengedhetetlenné vált, a centrum engedélyt kapott három kilencszemélyes kisbusz beszerzésére, valamint egy elektromos autó megvásárlására is. A gépjárművek összértéke 78 millió forint

– tette hozzá Hegyi István.

hegyi-istvan-szc-kancellar-2023-5515
Hegyi István
Fotó: Gál Gábor

A szakképzési centrum központjában és intézményeiben – a főigazgatóval egyetértésben – megtörténtek azok a humán fejlesztések, amelyek a Szakképzés 4.0 stratégiában foglaltak megvalósításához szükségesek. Kialakításra került az új kommunikációs stratégia, a munkaügyi feladatok és a nagyobb volumenű beszerzések a centrum központjába kerültek. Saját karbantartó csoport jött létre, s minden intézményben műszaki vezetőt bíztak meg.

A további fejlesztésekről, pályázatokról Hegyi István elmondta, a korábbi GINOP-os pályázati támogatások mindegyikét elszámolták. Előkészítenek egy új GINOP Pluszprojektet, valamint több szakképzési centrummal közösen, a Svájci–Magyar Együttműködési Programban meghirdetett felhívásokra került beadásra két pályázat „pályaorientáció erősítése”, illetve „szakmai oktatás és vizsgáztatás módszertanának megújítása” témákban. Erasmus pályázatokban a 2023/2024-es tanévben hat iskola valósított meg tanulói, illetve munkatársi mobilitásokat. Idén két új pályázat is sikeresen elindult, s októberben újabb pályázat került benyújtásra.

A szükséges, nagyobb volumenű infrastrukturális fejlesztéseket rangsoroltuk, ezek megvalósítása jelentős hazai, illetve európai uniós forrás bevonásával végezhető el. Terveink között szerepel például a Remenyik Zsigmond Technikum új épülettel való bővítése is. Az anyagi lehetőségekhez mérten folytatjuk a kitűzött fejlesztések megvalósítását céljaink elérése érdekében

– zárta szavait a kancellár.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában