Hirdetés

2 órája

Több ágazatban is eredményesen oktat a Sárvári Technikum

A Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulóinak létszáma a 2024/2025-ös tanévben meghaladja a 900 főt. Nappali tagozaton közel nyolcszázan tanulnak, egyre több a felnőttképzésben résztvevő is. Az iskola többféle továbbtanulási lehetőséget kínál a turizmus-vendéglátás, a kereskedelem, a sport, az élelmiszeripar, valamint a mezőgazdaság és erdészet ágazatokban.

PR cikk

Az iskola öt éves technikumi és három éves szakképző iskolai képzésekre várja a nyolcadikosok jelentkezését.

A technikumi képzésben részt vevők érettségi vizsgával és technikusi oklevél megszerzésével zárják itteni tanulmányaikat, mely után tovább tanulhatnak felsőoktatásban vagy munkát vállalhatnak.

A szakképző iskolában tanulók szakmai vizsgát tesznek, majd munkába állhatnak vagy bekapcsolódhatnak a technikusi képzésbe, amennyiben érettségit is szeretnének szerezni.

Turizmus-vendéglátás ágazat

A legnépszerűbbek a turizmus-vendéglátás ágazat szakmái, amelyek jó elhelyezkedési lehetőséget kínálnak Egerben és Heves Vármegyében. Az öt éves érettségit és technikusi oklevelet adó képzésben a cukrász szaktechnikus, a szakács szaktechnikus, a vendégtéri szaktechnikus, valamint a turisztikai technikus szakmák a lehetséges kimeneti képzések. Három éves szakképzésben sajátítható el a cukrász, a pincér-vendégtéri szakember, a panziós-fogadós és a szakács szakma.

 

Kereskedelem ágazat

A kereskedelem ágazat is igen népszerű. Az öt éves kereskedő és webáruház technikus képzést és a három éves kereskedelmi értékesítő szakképzést kínálja a fiataloknak a Sárvári. Ma már elképzelhetetlen a kereskedelem digitalizáció nélkül, egyre népszerűbb az online kereskedelem. Ezért a hagyományos értékesítési módok mellett a webshopok létrehozása, működtetése is feladata a szakképzett technikusoknak.

Sport ágazat

Egyre keresettebb a sport ágazatba tartozó fitness-wellness instruktor képzés, mivel az elmúlt években megjelent az igény a szállodákban, edzőtermekben olyan fiatal szakemberekre, akik személyi edzéseket, aqua tréninget vagy éppen csoportos sportfoglakozásokat tudnak tartani.

Élelmiszer ágazat

Az élelmiszer ágazat szakmáit a pék-cukrász, illetve a szőlész-borász hároméves szakképzések képviselik. A pék-cukrász szakmával pékségekben és cukrászatokban lehet munkát vállalni. Eger szőlőtermesztő-bortermelő vidék, számtalan borászattal, így a végzett szőlész-borászainkra nagy kereslet van a munkaerőpiacon.

Mezőgazdaság és erdészet ágazat

Két éve sikerült újra indítani a mezőgazdaság és erdészet ágazathoz tartozó kertész technikus képzést. Az itt tanuló fiatalok nem csak a fizikai munka elvégzésére válnak alkalmassá, hanem a mezőgazdasági vállalkozások menedzselésére is. A vármegyében számtalan gyümölcsös és kertészet található, ahol szükség van fiatal középvezetőkre, amihez ez a szakma megadja a megfelelő alapokat, és remélem, egyre népszerűbb lesz a fiatalok körében, mondta Lepresné Mélypataki Tünde Igazgató.

A szakképzés ágazati alapoktatással kezdődik, amely az öt éves technikusi képzésnél az első két év, a három éves szakképzés esetében az első év. Ezt követően a szakirányú oktatás a duális képzőhelyeken, valós gazdasági környezetben történik, több mint hatvanöt vállalkozás segítségével akik fogadják az iskola tanulóit. Heves vármegye határain túl is. A gyakorlati helyen jól teljesítő diákok a bizonyítvány megszerzését követően munkaszerződést is kaphatnak a vállalkozásoktól.

A szakképzést választóknak motivációt jelenthet a tanulásban az ösztöndíj is, de az is, hogy a tanulmányok tovább folytathatók magasabb szinten. A technikumi képzések egyre erősödnek, s a szakirányú felsőoktatás felé is nyitott a továbbtanulás lehetősége. Aki szakképzettséget szerez, az előtt kinyílik a felsőoktatás világa is: a legalább négyes szakmai vizsgaátlagot elérő diákok felsőoktatási felvételi pontszámait a szakmai vizsga eredményének felszorzásával állapíthatják meg, és ez alapján is bekerülhetnek a szakirányú felsőoktatási képzésekre. Alapismereteik előnyt jelentenek a főiskolák, egyetemek képzésein.

A Sárvári Kálmán Technikum az Erasmus + program segítségével több hetes külföldi gyakorlatot is biztosít a diákoknak. Finnországban az angol nyelvet tanuló diákok a turizmus-vendéglátás ágazat szakmáiban szerezhetnek 3-4 hetes tapasztalatot. Németországban, Rostock városában az élelmiszeripar, kereskedelem és turizmus-vendéglátás ágazatban érdekelt, német nyelvet tanuló diákok tölthetnek el néhány hetet, míg a dél-olaszországi Panni városában az angol nyelvtudással rendelkező turizmus-vendéglátás ágazatban tanulók próbálhatják ki magukat, kaphatnak nyelvi megerősítést és láthatnak világot.

Egyre több a felnőttek szakmai oktatásában részt vevő tanuló, akik intenzív esti képzéseken szerezhetnek végzettséget. Egy év alatt sajátíthatják el a cukrász, a kereskedelmi értékesítő, a kereskedő és webáruházi technikus, a kistermelői élelmiszer-előállító, a panziós-fogadós, a pék-cukrász, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a szakács, a szőlész-borász, vagy a vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakmákat.

Az iskola nyílt napjai: 2024. november 15. és december 4.
Regisztráció nem szükséges.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában