Délen van víz

2023.12.25. 12:30

Másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben Hevesben

Csökkennek, de még kitartanak a belvízfoltok a megye déli részén.

Tóth Balázs

Az elmúlt hetek esőzései miatt még mindig nagy a belvízzel borított terület a megyében. Bár a csapadék csökkenésével a belvízfoltok is visszahúzódtak, a csapadék a talajba szivárgott, illetve vízmosásokon elfolyt, még mindig belvízvédelmi készültség van a vármegye déli részén. Két szakaszon, a kiskörein és a laskó-csincsein másodfokú a készültség, a jászkisérin pedig elsőfokú. 

A vízügy talajvíz térképén a Tisza-tó mentén lévő települések kútjaiban az elmúlt harminc évhez képest magasabb a vízállás, de például Egerfarmoson és Besenyőtelken szinte ugyanannyi, míg Szihalmon, Erdőtelken, Zaránkon és Hevesen 30-70 centiméterrel kisebb a vízoszlop, a megyehatárhoz közel, Jászszentandráson pedig 180 centiméteres az elmaradás a harminc éves átlaghoz képest. Az elmúlt hétben a talajvízszint a Tiszához közel és Tarnaméránál volt a legmagasabban (fél-egy méterre a talajszinttől) a megyében.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Molnár Péter/Hajdú-Bihari Napló)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!