Gazdasági kérdés

2024.07.24. 06:59

Az egri vendéglátósok is fontosnak tartják, ne legyen adó a borravalón

Orbán Viktor miniszterelnök közösségioldalán számolt be arról, fontos gazdasági tényezőnek tartja, hogy ne legyen adó a borravalón. Egy egri vendéglátásban dolgozó szerint ha megadóztatnák a borravalót, az nem tenne jót a munkavállalók hozzállásának.

Szabadi Martina Laura

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán részletezte a Donald Trumppal és csapatával folytatott egyeztetés néhány részletét. Mint mondta, közös állásponton vannak azzal kapcsolatban is, hogy a borravalót ne adóztassák meg, ez ugyanis a vendéglátósoknak fontos bérkiegészítés. Megkérdeztünk egy, az egri vendéglátásban dolgozó alkalmazottat, neki mi a véleménye és milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban.

Sok vendég borravalóval hálálja meg a gondos kiszolgálást
Sok vendég borravalóval hálálja meg a gondos kiszolgálást
Fotó: Török János/Délmagyarország DM

– Előnyösnek tartom, hogy a borravalót nem terheli külön adó. Azok, akik olyan ágazatban helyezkednek el, ahol jellemző a borravaló a vendég részéről, sokan leginkább erre építenek mint legfőbb jövedelemkiegészítésre. Biztos hallottuk már ismerősöktől, barátoktól, hogy „de legalább a jatt jó”. Ennek a bizalmi résznek az adókkal történő lefaragásával véleményem szerint tovább csökkentenék a munkavállalói jó hozzáállást – válaszolta a névtelenséget kérő fiatal egri férfi.

Arról is érdeklődtünk nála, hogyan oszlik meg a borravaló a munkavállalók között. Van, ahol azt a módszert követik, hogy aki kapja, azé a jatt.

– Az én munkahelyemen a borravalót minden műszak végén egyenlő arányban osztjuk el, legalábbis a készpénzeset. A bankkártyás borravalót a hónap elején osztjuk el, szintén egyenlő arányban. Az eddigi munkahelyeimen is ezen szisztéma szerint osztottuk a borravalót a munkatársak között. Sok olyan helyről hallottam azonban, ahol a dolgozók nem kapják meg ezt az összeget, ők egy fixem kialkudott bérezést írnak alá. De valahol egyszerűen csak zsebre teszi azt a vezetőség – osztotta meg portálunkkal a vendéglátós.

Elmondta, változó, hogy ki mennyi pénzt ad annak, aki kiszolgálja, de időnként vannak nagyvonalú vendégek, akik egészen emlékezetes helyzeteket teremtenek a borravalóval.

– A személyes élményemre a legnagyobb borravalóval pontosan nem emlékszem, de a rengeteg esküvő közül amit lebonyolítottunk egy volt munkahelyemen, az egyik emlékezetes maradt. Az egyik alkalmával ugyanis 50 ezer forint landolt az örömapa jóvoltából a zsebünkben, amit igazságosan osztottunk szét a nap végén – mesélte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!