Elemzés

2024.07.15. 17:25

Kevesebb és olcsóbb termőföldet adtak el tavaly Heves megyében

Továbbra is az egyik legolcsóbbnak számít a Heves vármegyei termőföld, de még csökkent is az ár 2023-ban. Az adásvételek mennyisége és a gazdát cserélt terület mérete is visszaesett.

Tóth Balázs

Töretlenül emelkedtek országosan a termőföldárak az országban, a tavalyi esztendő azonban megtorpanást és áresést hozott Heves vármegyében, derül ki az OTP Jelzálogbank KSH-adatokon alapuló elemzéséből. Tavaly az országos átlag átlépte a kétmilliós hektárárat, ami szűk négy százalékos drágulást jelentett egy év alatt, ami alacsonynak számít. Az elemzés szerint az adásvételek száma is harminc százalékkal csökkent, elsősorban a növénytermesztés jövedelmezőségének romlása (energiaár, műtrágyaár, import gabona, aszály) miatt. Ez a kisebb gazdáknak okozott problémát, s a kisebb területek tulajdonosváltása maradt el, hiszen az értékesített mezőgazdasági területek nagysága alig változott. Az OTP Jelzálogbank idén élénkülő keresletre számít.

Kevesebb és olcsóbb termőföldet adtak el tavaly Heves megyében
Kevesebb és olcsóbb termőföldet adtak el tavaly Heves megyében
Forrás: Németh András Péter/Szabad Föld 

A tavalyihoz képest jócskán nyílt az árkülönbség az olcsó és a drága térségek között. Járási szinten az egy évvel korábbi 5,7-szereshez képest tavaly bő nyolcszorosára nőtt az eltérés (a legolcsóbb a Pétervásárai járás volt a maga 654 ezer forintos hektáronkénti árával, a legdrágább a Budakeszi járás 5,276 millió forinttal. A legalacsonyabb, 1,5 millió forint alatti árkategóriába több mint felerészben az Észak-magyarországi régióból kerültek járások (a 14 borsodin kívül hat Heves megyei és négy nógrádi). Csak egy Heves megyei tért el ettől, a Gyöngyösi járás, amely az 1,5-1,9 millió forint közötti kategóriába tartozott. Ugyanakkor a legdrágább, 2,7 millió forint feletti között van pesti, hajdú-bihari és békési is, valamint dunántúliak és Balaton-környékiek. A legdrágábbak a jó minőségű és a nagyváros környéki földterületek voltak, valamint a balatoniak. Az országos átlagár 2,064 millió forint volt.

A vármegyék hektárár-toplistáját 2023-ban Hajdú-Bihar vezette 2,81 millió forinttal, Békés és Győr-Moson-Sopron lépi át méh a 2,5 milliós szintet. Heves vármegye a második legolcsóbb volt 1,25 millió forint alatti szinttel. Míg Hajdú-Bihar egy év alatt 16 százalékkal drágult, vármegyénk éppenséggel körülbelül ugyanennyivel olcsóbb lett, másfél millió forintról esett vissza az átlagár.

A földforgalom kétharmadát a szántók tették ki. Tavaly a legdrágább ebben is Hajdú-Bihar vármegye volt, 3,37 millió forintos hektárárral, melyet jócskán lemaradva Pest, Békés és Győr-Moson-Sopron követnek 2,75–2,94 millió közötti átlaggal. A lista végén stabilan Nógrád vármegye áll 1,32 millió forinttal, s csak a szomszédot előzi meg Heves megye, 1,5 millió forintot el nem érő árszínvonallal. A szántóföldi átlagár tavaly hét vármegyében esett vissza, köztük Hevesben is, de nem olyan ütemben, mint az összes termőföldár.

A járásokat tekintve az Egri járás szántóinak átlagára az 1,9-2,3 millió forintos ársávba esett, a többi járásban nem érte el a másfél millió forintot, a Bélapátfalvi járásban pedig nem volt elég adás-vétel ahhoz, hogy hűen tükrözze az ottani árviszonyokat. A változást tekintve Bélapátfalván pozitív irányba mozdult a folyamat, Pétervására környékén 20 százalékot meghaladó volt az esés, az Egri és hevesi járásban pedig tíz százalék feletti volt az árcsökkenés. Mínuszba mentek az árak a Hatvani, Füzesabonyi és Gyöngyösi járásban is. Összességében a szántóterületek eladási ára Heves megyében csökkent legjobban a megyék közül, 15 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly eladott szántóföldek értéke, mint a 2022-ben értékesítetteké. Művelési áganként nagy árkülönbségek adódtak, így az árszintet ez is befolyásolta. A Heves megyei csökkenés abból is adódhatott, hogy a szőlők, gyümölcsösök adás-vétele visszaesett.

A KSH legfrissebb adatai szerint az ország területéből 5,111 millió hektár a mezőgazdasági terület (nádas és halastó nélkül, illetve 2020-tól az erdőterületek sem részei az adatszolgáltatásnak). A termőföld-piac tavaly is látványosan szűkült. Az előzetes adatok alapján, a megelőző évi 40,8 ezerről – azzal időarányosan – 2023-ban 29,1 ezerre, mintegy 29 százalékkal csökkent az adásvételek száma. Heves megyében 69 százalékkal csökkent a tranzakciószám, ami a legrosszabb adat az országban. Ugyanakkor az adásvételekben érintett teljes földterület mérete csak 2,6 százalékkal csúszott vissza. 2023-ban nagyjából 36,8 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során, ebből Heves megye a sor végéről a harmadik 1100 hektárral, ami 35 százaléknál is nagyobb zuhanást jelent, ami a legmagasabb érték Zalával egyetemben. A szomszédos Jász-Nagykun-Szolnokban viszont nagy földterületek (3,8 ezer hektár) cseréltek gazdát és nagy is volt a növekedés.

A szántóföld-forgalomban 67 járás javított, 87 rontott 2022-höz képest. Vármegyénkben a Pétervásárai és a Hevesi járás zárt pluszban, a Füzesabonyi járás 0-30 százlaékos mínuszban, Eger környékén pedig 30-60 százalékkal kevesebb földterület cserélt gazdát. Hatvan százalék feletti visszaesés volt a Bélapátfalvai, a Hatvani és a Gyöngyösi járásban (összesen 15 ilyen volt az országban). Megyei szinten a csökkenés 45 százalékos volt.

Országosan a művelt területek 0,59 százaléka cserélt gazdát tavaly adásvétel útján, ennek egyébként megfelelt Heves megye, amely a 0,5-0,6 százalék közti kategóriába került. A termőföldpiac (állományarányos forgalommal kifejezve) tavaly Nógrád vármegyében „pezsgett” leginkább (0,94 százalékos forgási sebesség).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!