Szárazság

2024.07.16. 12:43

Több helyen már mutatkoznak az aszály jelei

Az alföldi tájakhoz képest Heves megyében kisebb a vízhiány, de valahol már van enyhe, vagy közepes probléma.

Tóth Balázs

Több helyen már mutatkoznak az aszály jelei (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Heves megye egyes területein enyhe, máshol közepes mértékű az aszály az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint. Dél-Hevesben, főként a Hevesi járásban enyhe a szárazság, a megye többi vízhiánykezelő térségében közepes az aszályhelyzet. 

Több helyen már mutatkoznak az aszály jelei
Több helyen már mutatkoznak az aszály jelei (Illusztráció) 
Forrás:  Shutterstock

A HungaroMet július 10-i adatai alapján a vármegye középső és északi területein 27-29 milliméter volt a csapadékelmaradás a korábbi évek átlagaihoz képest, a Tisza-tó környékén pedig nagyjából megfelelt az előző években mértnek. A nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint a Tisza-tó körüli területeken enyhe aszályt mutatott, s Dél-Heves autópályával határos területein is, míg egy kis részen nem volt probléma még akkor. Hatvan vidékén voltak enyhén, illetve közepesen csapadékhiányos és forró területek. Ami a talajvízszintet illeti, az OVF szerint az autópályától délre több helyen 30-40 centiméterrel van lejjebb a talajvíz, mint az utóbbi harminc esztendő átlaga.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!