Heves Megyei Vízmű

2024.09.16. 07:44

Idén már többet tudtak beruházni a vízhálózat rekonstrukciójába

Egy nagyobb beruházási hullámmal cserélni lehetne az idősödő vezetékhálózat jó részét. Az éves karbantartás és kisebb ütemű ivóvízhálózat rekonstrukció segíthetné a rendszer jó állapotban tartását a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója szerint.

Tóth Balázs

Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Forrás: Berán Dániel /Heves Megyei Hírlap

Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója az Országos Víziközmű Szerelőversenyen azt nyilatkozta, az idén januártól hatályos finanszírozási modell (ez a vállalkozások magasabb vízdíját, illetve fejlesztési kompenzációs alap bevezetését jelenti) óriási lehetőséget jelent számukra. Míg eddig egy csőtörés kapcsán csupán negyven centiméternyi csövet tudtak kicserélni, most 100 méternyi vezetéket tudnak helyreállítani. Sőt, több kilométernyi hosszon tudtak munkát végezni. Ez azt is jelenti, magyarázta, hogy mindenfajta meghibásodás kockázata nagymértékben csökkenni fog. Az előző időszakhoz képest azért is volt ez egy nagymértékű változás, mert nem csak az ad hoc megoldásokra kellett koncentrálniuk, hanem fejleszteni is tudtak. A mostani pénzügyi konstrukcióban lehetővé válik, hogy olyan beruházásokat végezzenek, amire eddig nem volt lehetőség.

A vezérigazgató egy életközeli példát is felhozott erre. Nem tudták azt megoldani, hogy csatornamosóval kimenjenek a helyszínre, és hosszú szakaszokat átmossanak, megtisztítsák a rendszereket. Erre most már van lehetőség, mert vannak ilyen eszközeik. Továbbá az elektromos áram díjai nagyon megterhelték a társaságok gazdálkodását. A kapott segítség erősíti az áram árának kifizetését, ezen kívül idén már szabadon tudtak gazdálkodni, ami lehetővé tette, hogy nem a költségek vitték el a bevételeiket, hanem már fejleszteni is tudtak. Olyan napelemparkokat alakítottak ki, amelyek révén még tovább tudták csökkenteni a költségeket. A jövő építésének irányába tudtak elmenni.

Sasvári Szilárd a Heves vármegyei vízvezeték-hálózatról elmondta, annak átlagéletkora nagyjából 50-60 év. Amennyiben most elkezdik a fejlesztéseket, akkor tízéves, intenzív forrásokkal rendelkező beruházás révén nagyjából rendbe tudnák tenni a rendszer 20-40 százalékát. Az előre haladás függ a finanszírozás rendelkezésre állásától, továbbá a szakemberállományétól is. A továbbiakban a folyamatos karbantartással rendben lenne a rendszer és kisebb ütemben folytatódhatna a rekonstrukció, közölte az egri versenyen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!