MaVíz

2024.09.10. 14:11

Tűzcsapot is szerelnek az Országos Víziközmű Szerelőversenyen + videó

Ebben az évben visszatértek az állami tulajdonú vízművek csapatai is az Országos Víziközmű Szerelőversenyre. A szakminisztérium és a Magyar Víziközmű Szövetség együttműködési megállapodást írt alá.

Tóth Balázs

Két napon keresztül ismét Egerben versenyeznek az ország legjobb vízműves csapatai. Ebben az évben harminc gárda verseng a dobogós helyezésekért az ország minden tájáról, sőt, az előző évhez hasonlóan a határon túlról is. Az egri vár udvarán felállított színpadon a szerelési csapatfeladatokat hajtották végre a küldöttségek, itt tűzcsapot, illetve közkifolyót kellett bekötniük. Ezen kívül a csapattagok egyénileg is versengtek, dolgozni kellett különböző alkatrészekkel, sőt, vakon szerelési feladat is várt a szakemberekre. Mindeközben be kellett tartani a munkavédelmi előírásokat is.

Ismét Egerben versenyeznek a legjobb vízművesek
Ismét Egerben versenyeznek a legjobb vízművesek
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A kedd délelőtti megnyitó ünnepségen V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára örült annak, hogy újra teljessé vált a verseny, amelyen a szakma egésze – az önkormányzatiakon kívül az állami vízművek, valamint vízipari cégek csapatai is - megjelent az országból és az elcsatolt nemzetrészekről is. Kiemelte, ez a szakma olyan, hogyha nem láthatók, akkor csinálják legjobban. Az aszályos nyárra utalva kiemelte, ahhoz, hogy a fogyasztó, a laikus ne lásson ebből semmit, az ő megfeszített munkája kellett. Méltatta a szakembereket, akik ezen kívül is hús-vér emberek, családapák, akiknek van hobbijuk is.

Az államtitkár köszönetet mondott a Magyar Víziközmű Szövetségnek (MaVíz), amiért otthont ad ennek a közösségnek. Azt mondta, a nehezebb időkben a szerény anyagi megbecsülés mellett a szakmai identitás megerősítése volt az, ami átsegített a nehézségeken, eggyé kovácsolt, és segítette az előrelépést. Dicsérte Egert is, és a versenyt abból a szempontból is fontosnak tartja, hogy fontos, ki nyeri meg, mert az példaképül szolgálhat a többieknek, de lehet egymástól tanulni is új fogásokat, technikákat.

Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója rövid köszöntőjében Tinódi Lantos Sebestyént idézte, hiszen szeptember 9-én kezdődött az egri vár ostroma, a verseny pedig 10-én kezdődött, fel győzelemre felkiáltással biztatta a résztvevőket.

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint egy év alatt sokat változott a helyzet, nem csak az időjárás. Akkor még tartott az ágazatot érintő, tizenegy éve kezdődött hét szűk esztendő, decemberben viszont új finanszírozási modellt vezettek be, amely könnyített a társaságok helyzetén, adott valamilyen kapaszkodót.

Kifejtette, bízik abban, hogy több értékteremtő munkájuk lesz ezután, vége a tűzoltásnak, sufnituningnak, emelkedik a víziközművek műszaki színvonala, biztonságosabb lesz a vízellátás. Ez több munkával jár majd a dolgozóknak is. A versenyt ünnepnek nevezte, kifejezik megbecsüléseket a fontos tevékenységet végzők felé. Megköszönte, hogy a dolgozók az év 365 napján, napi 24 órában ellátják feladatukat. Várják, hogy lássák megvalósulni a fejlődést.

A MaVíz és az Energiaügyi Minisztérium együttműködési megállapodást írt alá az eseményen, amely szerint a szakmai tömörülés segíteni fogja a tárca munkáját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!