Vízszolgáltatás

2024.09.12. 13:55

Várják a fiatal szakembereket a víziközmű szolgáltatók

Az elmúlt évben történt némi előrelépés a bérezésben a víziközmű ágazatban Kurdi Viktor szerint. Az aszályok valós veszélyt jelentenek a vízszolgáltatásra.

Tóth Balázs

A kétnapos Országos Víziközműszerelő Verseny első napján V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára és Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke együttműködési megállapodást is aláírtak a szervezetek nevében.

Kurdi Viktor és V. Németh Zsolt együttműködési megállapodást is aláírtak az  Országos Víziközműszerelő Verseny első napján
Kurdi Viktor és V. Németh Zsolt együttműködési megállapodást is aláírtak az  Országos Víziközműszerelő Verseny első napján
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Kurdi Viktor erről elmondta, a víziközmű szolgáltatás stratégiai ágazat, és nélküle nem működhet normális színvonalon egy ország. Rendkívül fontosnak tartják azt, hogy ennek a közszolgáltatásnak a hosszú távú megóvása, fejlődése, fejlesztése minél hatékonyabban valósulhasson meg. Ehhez kellenek különböző partnerek.

- A Magyar Víziközmű Szövetség rendelkezik a tagvállalatai körében megfelelő szakemberekkel, megfelelő cégekkel, akik megfelelő hatékonysággal tudják a munkájukat végezni, és rendelkeznek azokkal a tervekkel, elképzelésekkel, amelyek a jövő fejlesztési irányait meghatározzák. A túloldalon pedig ott van egy szakpolitika, amelynek vannak célkitűzései a víziközmű szolgáltatás területén. Ez a kettő együtt akkor lesz igazán hatékony és eredményes, hogyha a nézőpontokat egymással egyeztetjük, s amelyek a közös célok mentén szakmai módon megvalósulhatnak – fejtette ki Kurdi Viktor.

Az elnök szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy a tapasztalat és az üzemeltetési adatbázis nagyon magas szinten rendelkezésre áll náluk. Hosszú távú terveket csak megbízható alapadatok és a tendenciák ismeretében lehet megvalósítani, és ők készek arra, hogy ezeket az információkat átadva, a szakemberek véleményét kikérve tudjanak tervezni, majd a fejlesztést megvalósítani.

Az elnök a versenyről elmondta, a hálózat szerelői szakma ünnepe ez a nap, a vízműveknél húszezren dolgoznak, kétharmaduk fizikai munkavállaló.

- A leginkább kulcsmunkakörnek a hálózati szerelőket tekintik a vízművek, és azt gondolom, hogy minden vízműnél ebben a munkakörben dolgozik a legtöbb ember, az ügyfelek, a fogyasztók is velük találkoznak legtöbbet a közterületeken, amikor vagy felújítanak, vagy éppen egy csőtörést javítanak meg. Ennél a szakmánál is probléma az, hogy a dolgozói gárda elöregszik, probléma a szakember utánpótlás. Nehéz vonzóvá tenni a pályaválasztó fiataloknak ezeket a munkakörülményeket, ezeket a szép kihívásokat. Ebben az is szerepet játszott, hogy az utóbbi időben nem tudott vonzó bért fizetni az ágazat. Nagyon bízunk benne, hogy az új finanszírozási modellben ebben is lesz jelentős előrelépés, mint ahogy idén ez már tapasztalható volt. Várjuk, hogy ez jövőre is további reálbérnövekedésben fog megvalósulni, és ennek az lesz az eredménye, hogy még inkább vonzóbbá válik ez a szerelői szakma – taglalta Kurdi Viktor.

Az elnök szerint a nyilvános rendezvénnyel is népszerűsítik a szakmát, s azt várjuk tőle, hogy egy kicsit jobb lesz majd a szakemberellátottság a jövőben. Ugyanakkor a munkatársaik számára egy elismerés, egy kapcsolatokat teremtő közösségi tér, valamint akár új ismeretekhez is hozzájuthatnak.

Kurdi Viktor szerint az idei aszály komoly kihívások elé állította a vízműveket. Abból a szempontból is, hogy vannak olyan érzékeny vízbázisok, amelyek vagy a Duna vízállásának, vagy egyéb más olyan vízbázisnak vannak kitéve, amely az aszállyal kapcsolatban lehet. Hallani lehetett az országban több helyről, hogy vízkorlátozásra vagy víztakarékoskodásra hívták fel a lakosságot annak érdekében, hogy ne álljanak be településrészi vízhiányok. Az aszályok valós veszélyt jelentenek az ivóvíz szolgáltatásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!