A jövő nemzedéke

Tegnap, 9:02

Sikert ad az egyetemisták kezébe a Pyrker János ösztöndíj

A Pyrker János ösztöndíjasok havi 100 ezer forintos támogatásban részesülhetnek. A pályázatnak köszönhetően, a diploma megszerzése után szinte biztos munkahellyel rendelkeznek a hallgatók.

Hornyák Réka

Az egyetemi tanulmányok alatt mindenki a biztos jövőhöz vezető utat keresi. Ennek elérése érdekében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem számos ösztöndíj mellet, egy egyedi támogatással is segíti hallgatóit. A Pyrker János ösztöndíj az egyetem leendő pedagógusainak kínál lehetőséget. Célja, hogy a fiatalok, a tanulmányaikat követően az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési és szakképző intézményekben helyezkedjenek el, olvashatóak az ösztöndíj részletei a Líceumi Paletta honlapján

A támogatás nyújtotta lehetőségekről két nyertes pályázóval, Fodor Ágnessel és Huszár Leventével készített interjút a Líceumi Paletta. Ági az egyetem volt, Levente pedig jelenlegi tanító szakos hallgatója, akik mindketten az általuk választott intézményben helyezkedhettek el.

Ági másod éves volt, amikor először találkozott ezzel a lehetőséggel az egyetem Facebook oldalán. Elmondása szerint miután átolvasta a kiírást és megismerte a feltételeket, egyből jelentkezett az ösztöndíjra. Elsősorban teljesíteni kell hozzá egy bizonyos átlagot, majd az Egri Főegyházmegyében vagy egy, a főegyházmegye fenntartásában működő intézményben kell feladatot ellátni. Én így választottam az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskolát.

Levente az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlóiskolájában, még középiskolásként hallott először a pályázatról egy pályaorientációs napon. Mind az a nap, mind a gimis évei meghatározóak voltak az életében, ugyanis itt döntötte el, hogy pedagógusi pályára, azon belül is tanítói szakra szeretne jelentkezni. Amikor felvették az egyetemre és meglátta a pályázat kiírást, tudta, hogy ez neki való. 

Levente kiemelte, hogy a támogatásnak több feltétele van, azonban nem kikötés, hogy a jelentkező vallásos legyen. Persze ártani nem árt, de a pályázat mindenki számára nyitott. Bármely hallgató jelentkezhet, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik nappali tagozatos óvodapedagógus/tanító alapszakon vagy osztatlan tanári mesterképzésen. Ezentúl még a felvételi összpontszámot nézik, aminek legalább 360 pontnak kell lennie, az utolsó két aktív félév súlyozott tanulmányi átlagának pedig el kell érnie a 3,5-ös átlagot. Ezeken túl még egy intézményvezetői ajánlás is szükséges. Levente a volt iskoláját, az EKKE Gyakorlóját választotta a gyakorlat elvégzésére, ahol az intézményigazgató nagy szeretettel fogadta őt. 

Fodor Ágnes úgy nyilatkozott az ösztöndíjról és annak lehetőségeiről, hogy az sokat segített abban, hogy rátaláljon arra az intézményre, ahol a diploma megszerzését követően el szeretne helyezkedni. Ági már a külsős gyakorlatát is az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskolában töltötte, az intézményt később felkeresve pedig állást is ajánlottak fel neki az iskolában. Elmondása szerint ekkor már ismerte a közösséget, a pedagógusokat és gyerekeket is, így nagy szeretettel és örömmel fogadták.

Levente elmondása szerint a legnagyobb segítség az, hogy a diploma megszerzése után, szinte biztos munkahelyet lesz a Pyrker János ösztöndíjasoknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában