Időjárás

2024.07.10. 13:47

Szintet lép a kánikula Hevesben, kiadták a vörös figyelmeztetést

Pénteken és szombaton még inkább érezni fogjuk a forróságot Heves vármegyében. Továbbá az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok úlius 11-től Magyarország teljes területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Heol.hu

A napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat pénteken és szombaton Heves vármegyében, ezért a HungaroMet kiadta a vörös figyelmeztetést

Melting,Street,Thermometer,Against,Bright,Summer,Sun.high,Temperature.summer,Heat.concept,Of
Szintet lép a kánikula Hevesben, kiadták a vörös figyelmeztetést (Illusztráció)
Fotó: Dmitriy Prayzel / Forrás: Shutterstock

Mint írják, pénteken napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel. Az északi tájakon válhat erőteljessé a gomolyképződés, és ott fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északkeleti szél délire, délkeletire fordul, és megélénkül, de zivatarokban erős, viharos széllökések is lehetnek. A hajnali 18, 25 fokról 34 és 40 fok közé melegszik fel a levegő. 

Szombaton a sok napsütés mellett helyenként magasabbra törhetnek a gomolyfelhők, amelyekből délután, este zápor, zivatar kialakulhat. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül, de a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. Hajnalban 19, 26 fok várható. Délután az Észak-Dunántúlon 31, 35, másutt jellemzően 35, 41 fok valószínű.

Az idei nyáron már másodszor lép életbe a vörös riasztás és ezzel egyre gyakrabban kell számolnunk. De, mit jelent ez valójában? Mi a vörös kód kihirdetésének célja? Mi történik ilyenkor? Minderről korábban már beszámoltunk portálunkon.

Csütörtöktől tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. Azt javasolják a lakosságnak, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gáz grillt használjanak. 

A hőségriadó alatt locsolóautó járja az utakat Egerben.

Ásványvizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a harmadfokú hőségriasztás ideje alatt, július 7-től 12-ig, a Volánbusz pedig munkanapokon a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain.

Az egyre nagyobb hőség miatt az önkormányzat ásványvizet oszt a Dobó téren.

Nem egyszerű úton lenni a nagy hőségben, ezért fontos, hogy tegyünk meg minden óvintézkedést a baj elkerülése végett. A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság adott néhány jó tanácsot, amelyek megtartásával megelőzhetők a balesetek.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!