heves megye

2019.03.07. 20:00

Dr. Lantos Bálint: A főkapitányi tisztség volt életem legszebb időszaka

A belügyminiszter 65. születésnapja alkalmából dr. Lantos Bálint nyugalmazott r. dandártábornoknak több évtizedes kiemelkedő ­szolgálati tevékenysége elismeréseként Szent György Érdemjelet adományozott. Ebből az alkalomból kérdeztük megyénk ma ügyvédként praktizáló egykori rendőrfőkapitányát, Ostoros alpolgármesterét, önkormányzati képviselőt.

Sike Sándor

Dr. Lantos Bálint: Mindaz a jó és rossz, ami az élettel jár, az teszi teljessé az embert Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Miként került a rendőri hivatás közelébe, s milyen út vezetett a főkapitányi beosztáshoz és a tábornoki rangig?

– Nem mondhatom, hogy kora gyermekkorom óta a rendőri pályára készültem. A tipikus fiatalkori lázadás vezetett oda, hogy katonai főiskolára jelentkeztem, majd egy év után átjelentkeztem a Rendőrtiszti Főiskolára. Az őrmesteri rendfokozattól 24 év alatt jutottam el a dandártábornoki kinevezéshez úgy, hogy hosszabb-rövidebb ideig valamennyi rendfokozatot viseltem. Életutam Jászberény, Szeged, Budapest és Tiszafüred állomásokon át hozott ide, s Egerben immár 38 éve dolgozom. A rendőri munka igen széles spektrumát volt módom megismerni, s vezetőként azon húsz közé tartoztam a rendszerváltozás időszakában, akik a főkapitányi beosztást pályázat útján nyerték el.

– Mi volt szép a főkapitányi munkájában?

– A vezetői munkát illetően, nem tudok csodákról beszélni. Mindig adva volt a feladat, s amikor az ember minél több emberért felel, annál nehezebb a munka, ami egyben jelentős kihívásokkal jár. Életemben a legszebb időszak a főkapitányi tisztség volt. Az akkori elöljárói szlogen a „virágozzon ezer virág” volt, amelyet a mai belügyminiszter akkor még országos főkapitányként mondott nekünk.

– A főkapitányi széket az ezredfordulón az ügyvédi talárra cserélte. Hogyan alakult a karrierje?

– Tudvalévő, hogy bár minden csoda – a főkapitányi munka számomra az volt – három napig, esetemben kilenc évig tartott. A belügyi vezetés 2000-ben választás elé állított, megyek dolgozni szakértőként Budapestre, vagy az Országos Rendőr-főkapitányságra, vagy a Belügyminisztériumba. Egy barátom, látva a vívódásom, azt mondta, hogy van élet a rendőrségen kívül is. Így vettem aztán hasznát a megszerzett jogi végzettségnek és a letett szakvizsgának, s kezdtem meg előzetes koncepció és terv nélkül az ügyvédi munkámat Egerben, mondhatom, Jászberény után a második otthonomban.

– Miként lehet a rendőri múltat az ügyvédi jelennel összeegyeztetni?

– Kezdéskor jogszabályi moratórium miatt büntetőügyekben nem járhattam el. Ennek letelte után egyre több büntetőügyem lett helyben és a megyén kívül, így a fővárosban is. Amennyiben a büntető szakágnál maradunk, a válaszom az, hogy még a nyilvánvalóan bűnös embernek is jár a tisztességes védelem. A védő az, aki az igazságszolgáltatás rendszerében segítséget nyújt ahhoz, hogy a védence oldalán bemutathassa azokat a méltánylást érdemlő bizonyítékokat és érveket, amelyeket ugyanúgy Justitia mérlegébe kell tenni, mint a bűnösséget megalapozó tényeket.

Dr. Lantos Bálint: Mindaz a jó és rossz, ami az élettel jár, az teszi teljessé az embert Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Mi volt a jobb, az előző hivatása, vagy a mostani?

– Ilyen összevetést nem tudok és nem is akarok tenni. Az biztos, hogy olyan sikereket már nem tudok elérni, mint a korábbi munkámban, ugyanakkor ügyvédként is voltak nagy élményt adó ügyeim. Közöttük van például a nemrégen jogerősen befejeződött őssejtügy. Ebben neves és nagy tapasztalatú kollégák mellett voltam az egyik védő, és sokat tanultam ebből az egy esetből is. Ugyanakkor az ügyvédi munkám eddigi legkiemelkedőbb feladata a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófát követő állami kárenyhítési munka volt. Ebben egyszerre tudtam a régi és az új hivatásom nyújtotta tudást hasznosítani egy jó ügy érdekében.

– Ha most kezdené a pályáját, csinálna-e valamit másképp?

– Nem. Mindaz a jó és rossz, ami az élettel jár, az teszi teljessé az embert. Ugyanakkor ma is vannak céljaim, vágyaim, aktívan dolgozom, mert ez tartja életben az embert. Egy görög bölcs, Hioszi Tatiosz azt mondta: „Ki vágyai szerint él – önmaga szerint él. A vágyak láncolata maga az élet.”

A volt megyei vezető véleménye a nyitott rendőrségről

Dr. Lantos Bálint szerint a rendszerváltozás kezdeti szakaszától egy évtizeden át nyitott volt számukra a világ. Lehetőség volt nemzetközi kitekintésre is, megismerni főleg az európai rendőrségek munkáját, ahonnan a magyar leleményességgel, hazai tapasztalattal párosítva sok új dolgot adaptálhattak a korábban is jó színvonalúnak mondott rendőri-bűnüldözői munkába. Heves, több megyével együtt, innovatív volt az új szervezési és irányítási, valamint informatikai megoldások alkalmazásában. Ugyanakkor jelentős mértékben nyitottak a lakosság felé, betekintést engedtek a legzártabb dolgaikba is, miközben igyekeztek megfelelni a rendőrséggel szemben támasztott hagyományos igényeknek is. Ennek köszönhették, hogy az ország egyik legbiztonságosabb területe lett Heves megye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!