2019.12.24. 09:00
A rendőrségi sajtóreferens kedvenc ünnepi ropogtatnivalóját és sütijét te is imádni fogod
Az ünnepi készülődés jegyében közismert Heves megyeieket kérdeztünk arról, milyen finomság nélkül tartják elképzelhetetlennek az ünnepet.
Forrás: Police.hu
Kovács Nikoletta, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense egy sós és egy édes finomságot is ajánl a Heol olvasóinak.
Sajtos kifli
Hozzávalók:
– 2 tojás
– 1 tejföl (175 gramm)
– 1 dl étolaj
– 70 dkg liszt
– 25 dkg Rama margarin
– só
– 5 dkg élesztő
– körülbelül 2 dl tej
– 3 dkg cukor
Elkészítés:
A margarint 3 púpozott teáskanál sóval összekeverjük egy tányérban és 6 felé osztjuk. 1 dl tejet langyosra melegítünk, belerakjuk a cukrot, elkeverjük, majd az élesztőt felfuttatjuk benne.
Egy tálba beletesszük a lisztet, étolajat, és a tejfölben elkevert 1 tojást. Ha az élesztő megkelt, azt is hozzáadjuk, összegyúrjuk és még annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tészta legyen. Ezután 15 percig kelesztjük. Miután megkelt, hosszú rúdra sodorjuk, 9 felé vágjuk és labdákat formázunk belőlük. Ezeket hármasával kinyújtjuk és közé, a két rétegre rákenünk ez előzőleg sóval kikevert és 6 felé osztott margarinból 1-1 részt. (A sorrend: tészta, sós vaj, tészta, sós vaj, tészta) Miután egymásra raktuk, elvágjuk a tésztát 4 felé, majd azokat ismét 4 felé, és a szélesebb végétől feltekerjük kifli alakúra. A maradék tésztát is hármasával nyújtjuk, majd a rétegeket megkenjük a sós vajjal és elvágjuk. Összesen 48 darab kifli lesz. Zsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A kiflik tetejét megkenjük felvert tojással, szórunk rá sajtot (egész köménymagot is lehet). Előmelegített sütőben sütjük négyesen vagy 160 fokon körülbelül 30 percig.
Üdítős, túrós szelet
Hozzávalók a tésztához:
– 6 tojás
– 6 evőkanál cukor
– 1 dl étolaj
– 2 evőkanál víz
– 2 evőkanál kakaópor
– 4 evőkanál rétes liszt
– 1 sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
–25 dkg margarin
– 20 dkg porcukor
– 30 dkg túró
Hozzávalók a felső réteghez:
– 7 dl szénsavas narancslé
– 2 ek. cukor
– 2 csomag vanília puding
Elkészítés:
A tojásfehérjét és a sárgáját külön választjuk. A tojássárgájához hozzátesszük a tésztához való alapanyagokat, habosra keverjük, majd a kemény habbá felvert tojásfehérjét is lassan belekeverjük. Zsírozott, lisztezett, körülbelül 32x20 centiméteres tepsiben sütjük közepes lángon 20-25 percig. Közben a túrós tölteléket elkészítjük. A kihűlt tésztára előbb kevés búzadarát szórunk, aztán rátesszük a krémet.
A felső réteghez való pudingot kevés üdítővel és a cukorral elkeverjük. A maradék narancslevet felforraljuk, majd hozzáadjuk az előzőleg elkevert pudingot. Folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg üveges, fényes nem lesz. Ha kihűlt, vizes késsel rákenjük a túrós krémre és néhány órára hűtőbe tesszük.