Embercsempészés

2023.06.09. 19:56

Furgonokban fulladozó embereket szállítanak

Külföldi elkövetők, elítéltek egy részének a fegyintézetekből való kiengedésével az embercsempészés az elmúlt hetekben felkapott téma lett hazánkban. A bűncselekmény tettesét a magyar büntetőtörvény keményen büntetni rendeli.

Szalay Zoltán

A furgonban 15 külhoni állampolgárt találtak a füzesabonyi rendőrjárőrök

Forrás: Ügyészség

Az idén márciusban két embercsempészési ügyben is eljártak a hatóságok Hevesben, amint arról a Heol.hu hírportálon is beszámoltunk olvasóinknak. A gyanúsítottakat az M3-as autópálya Heves vármegyei szakaszán érték tetten. 

Dr. Konkoly Thege László, a vármegyei főügyészség sajtószóvivője úgy tájékoztatott, hogy az egyik esetben egy Lengyelországban élő ukrán állampolgár március 21-én indult el Magyarország déli határáról Frankfurtba egy furgonnal, amelyben nyolc török és egy szír állampolgárt szállított. Ők Szabadka felől engedély nélkül lépték át a zöldhatárt, majd az erdőben bujkálva várták a gyanúsítottat, aki fejenként meghatározott összegért felvette őket az autójába. 

Másik alkalommal egy türkmén állampolgárt március 24-én szintén az M3-as sztrádán állítottak meg a Füzesabonyi Rendőrkapitányság járőrei, s őrizetbe is vették. Tetten érték, hogy öt illegálisan hazánkban tartózkodó személyt – köztük két kiskorú fiút – vitt az általa vezetett kocsiban. Az utasok között olyanok is voltak, akik már nem először próbáltak hazánkon át jogellenesen Nyugat-Európába jutni. A bizonyítékok alapján mindkét sofőr minősített embercsempészés bűntettének megvalósításával gyanúsítható. 

Az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a terheltek esetében fennáll a szökés, az elrejtőzés veszélye, ezért velük szemben helye van a legsúlyosabb kényszerintézkedésnek. A nyomozási bíró egyetértett az ügyészi állásponttal, és két külön eljárásban elrendelte a letartóztatásokat. A végzések ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek. 
Több mint ezer külföldi állampolgár tölti embercsempészés miatt jogerős büntetését magyar börtönökben, hússzor annyi, mint néhány éve – hangzott el március végén a Zalaegerszegi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. Az Országos Bírósági Hivatal informatikai és elektronikus ügyintézési főosztályának vezetője, Péter Zoltán János elmondta, az embercsempészettel kapcsolatos ügyek száma elsősorban a határok közelében fekvő bíróságokon növekedett nagymértékben. Feltehetően ez az oka annak is, hogy a bíróságokon éveken át csökkenő új ügyek száma 2023 első hónapjaiban ismét növekedést mutat. 

Ha Heves vármegye embercsempészési mutatóit nézzük, a Belügyminisztérium Statisztikai Osztályának adatai szerint nálunk ritka ez a deliktum. Még 2019-ben és egy évvel később nem folytattak emiatt eljárást hatóságaink, a 2021-es és 2022-es esztendőben is csupán egy-egy eset adott munkát a nyomozóknak, az igazságszolgáltatás munkatársainak. Az idén két procedúra indult, s mint azt fentebb megírtuk, leginkább a vármegyénken átvezető autópályán csapnak le az embercsempészekre. Emlékezetes a korábbi időkből az az ügy, amelyben – dr. Sellenperger Judit egri törvényszéki szóvivő közlése értelmében – 2016 júliusa végén az Egri Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte egy embercsempészéssel gyanúsított kápolnai férfi előzetes letartóztatását. 

Tavaly augusztus 2-án hajnalban egy moldáv állampolgárt fogtak el a rendőrök Erdőkövesden. Egy cseh honosságú furgon rakterében 14 felnőtt férfit és egy 11 éves gyermeket találtak összezsúfolva. A rosszullét határán álló személyek – akik korábban feltehetően illegálisan lépték át a magyar határt – szír állampolgároknak mondták magukat. Akkor csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indult eljárás a moldáv sofőr ellen, aki a gyanúsítotti kihallgatásán beismerő vallomást tett. Ügyészi indítványra a nyomozási bíró őt is letartóztatta. 

A Wikipédia meghatározása ez: a csempészet tárgyak, anyagok, információk vagy emberek illegális szállítása, például egy intézmény határain vagy a nemzetközi határon átlépve. A magyar büntetőjogban pénzügyi bűncselekmény. A 2011-ben itthon született törvény a csempészet önálló törvényi tényállását 2012. január 1-jétől hatályon kívül helyezte. Azóta a korábbi önálló csempészet a költségvetési csalás fogalma alá tartozik. 

Húsz évet is kaphat az embercsempész
Az embercsempészést a Büntető Törvénykönyv 353. szakasza értelmében az valósítja meg, aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt. Ez alapesetben is bűntett, a szankciója egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. Ha a bűntényt vagyoni haszonszerzés végett,államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény, eszköz megsemmisítésével, megrongálásával követik el, akkor a büntetés kettőtől nyolc év. Aki államhatár jogellenes átlépéséhez segítséget nyújt, egytől öt évig büntetendő. Öttől tíz évig az, aki e bűncselekményt a csempészett személy sanyargatásával, fegyveresen, felfegyverkezve, üzletszerűen vagy bűnszövetségben követi el. A szervezője vagy irányítója tíztől húsz évig tartó fegyintézeti elhelyezésre számíthat. Az előkészületért három évet kaphat a tettes. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!