Cserbenhagyás

2023.07.18. 13:00

Egy másik kocsival ütközött, de megállás nélkül elhajtott a cserbenhagyó Eger felé

Cserbenhagyás vétségének vádjával folyik büntetőeljárás H. L. ellen. A napokban előkészítő ülést tartott volna az Egri Járásbíróság, ám a vádlott nem jelent meg, ezért a bíróság halasztotta az ülést – tudta meg portálunk az Egri Törvényszék sajtószóvivőjétől, Hoszné dr. Nagy Tímea bírótól.

Sike Sándor

1902756088

Fotó: beton studio

A két autó még 2022 augusztusában ütközött össze, amikor is a terhelt Eger felé haladt személygépkocsijával. A váddokumentum szerint nappali, jó látási viszonyok között, kanyargós, irányonként egy forgalmi sávos, száraz, átlagos  minőségű, aszfaltburkolatú úttesten vezetett, ahol is a megengedett sebesség 90 kilométer/óra volt.  

A vádlott egy emelkedő szakaszon, egy balra ívelő útkanyarulatban  áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol a jármű bal oldali  visszapillantó tükrével és kocsiszekrény bal oldalával nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő személygépkocsi bal oldalának.  

A balesetben személyi sérülés nem történt, az ütközésben azonban mindkét jármű  megsérült. A karambolt követően a sértett járművével félreállt, a vádlott azonban megállás nélkül elhajtott, és nem győződött meg arról, hogy a balesetben bárki megsérült-e, vagy segítségre szorul-e.  

A köztudatban egyébként az él, hogy minden karambolban, ha az okozó elhajt, cserbenhagyás történik. Pedig a jog ennél sokkal differenciáltabban határozza meg, hogy mi minek minősül, s a súlyosabb esetekben, tehát, amikor személyi sérüléssel is jár a baleset, segítségnyújtás elmulasztása miatt indulhat eljárás.

A törvény kimondja, hogy a cserbenhagyás vétségében az elkövető csak akkor marasztalható, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósult meg. A segítségnyújtás elmulasztása bűntettét a törvény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, míg a cserbenhagyás vétségét 1 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!