Múltidéző

2024.05.13. 18:30

Bűnjel az iszappárnában; idősekre törtek rá

Papacsi 1987-ben is büntetés-végrehajtási intézet cellájában csücsült karácsonykor. Ezzel a felütéssel kezdődött a két, vagyon elleni erőszakos bűncselekményről, azaz rablásról szóló beszámoló a Heves Megyei Hírlap jogelődje, a Népújság 1987. de-cember 27-i számában.

Dr. Szalay Zoltán

Betörési helyszín

Forrás: Heol

Az akkor készült jegyzőkönyvek tanúsága szerint szépkorúakat támadtak meg gyöngyösi otthonukban a terheltek. Az egyik esetben a koros férfi arra gondolt, hogy a fia jött hozzá azon a november végi, késő estén. Kitárta az ajtót, amely előtt két ismeretlen állt. Az egyik a sapkáját húzta az arcába, a másik a garbója nyakát. 

– Van-e nadrágod eladó? – dörrent rá egyikük a 83 éves V. I. gyöngyösi, Kossuth utcai lakosra. Meg sem várták a feleletet, becsörtettek, s a házigazda pénzét követelték. 

– Kilátásba helyezték, hogy agyonütnek, ha nem adok nekik – mondta utóbb a meghallgatásakor a sértett. – Át is nyújtottam nekik 3100 forintot. Kevesellték. Ekkor elővettem a megmaradt 30 forintot, de azt visszaadták. 

Szecskó Antal, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság századosa elmondta, hamar előkerültek a támadással alaposan gyanúsíthatók. A 33 éves L. T., a „napnál fűtő”, azaz lakás és foglalkozás nélküli. Addig kilenc esztendőt töltött dutyiban, utolsó büntetéséből október 16-án szabadult az egri börtönből. Társa, B. I. még csak 19 éves volt. Azt viszont már kiválóan tudta, hogyan kerülje el a munkát. Őt eddig rablásért ítélték el három alkalommal. Egy darabig nem kellett tőlük tartani, előzetes letartóztatásban búcsúztatták az óesztendőt. 

Szintén Gyöngyösön december 8-án, éjféltájban egy Kenyérgyár utcai háznak volt hívatlan és brutális látogatója. Felfeszítette, vagyis csaknem forgáccsá aprította a bejárati ajtót. Az egyedül élő, 78 éves özvegy B. A.-nét összeverte, az idős nő harisnyanadrágját a fejére húzva próbálta leplezni saját ábrázatát. 
A városi kapitányság Dollár nevű német juhász szolgálati kutyája a Verseny útra vezette az esetet kivizsgálókat. Ott lakott Papacsi. Már amikor nem volt büntetés-végrehajtási intézetben. A 34 éves B. L. már tizenegyszer volt büntetve, majdnem tízéves börtönmúlt állt mögötte. Nyári bűncselekménye miatt november 26-án került bíróság elé. Nem született jogerős ítélet, s négy hónapos előzetes letartóztatás után szabadlábra helyezték... 

B. L. lakásán megtalálták a bűnjelet, egy arany pecsétgyűrűt, azt, amit az özvegy a volt munkahelyétől, a sütőipari vállalattól kapott 25 évi munka után. Papacsi hiába tagadott, a spájzból, egy iszappárnából előkerült az ereklye. 
A gyanúsított a bevallása szerint tíz éve nem látott karácsonyfát jó meleg otthonban. A hagyomány – ilyen a bűnözősors – folytatódott.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában