Csaltak, elmulatták

2024.07.24. 14:04

Huszonéves pénzmosókat vádolt meg az egri ügyészség

Két fiatal közel 1000 sértettől több mint 8 millió forintot csalt ki. A Heves Vármegyei Főügyészség részletezte a pénzmosásos és csalási ügyet.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség pénzmosás bűntettével vádol öt huszonéves személyt, akik közül ketten vagyon elleni bűncselekményeket – így elsősorban csalást – is elkövettek, közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Internetes bűnöző
Internetes csaló
Forrás: Illusztráció: Shutterstock

- Ez a két vádlott 2022-ben állapodott meg abban, hogy egy jól ismert internetes portál kereskedelmi felületén hirdetéseket fognak feladni, majd az azokra jelentkező vevőkkel átutaltatják a vételárat, de a meghirdetett terméket nem szállítják le nekik. Ennek megfelelően a két fiatal az év során összesen 894 sértettől több mint nyolcmillió forintot csalt ki, amit azután együtt szerencsejátékra és szórakozásra költöttek. Az álneveket használó elkövetők akkumulátor töltőt, fúrógépet, csavarbehajtót, flexet, fülhallgatót, valamint különböző szórakoztató elektronikai eszközöket hirdettek meg eladásra anélkül, hogy ezek bármelyikével rendelkeztek volna. A hirdetésekhez az internetről általuk letöltött fotókat használtak csalogató illusztrációként. A gyanútlan vevőkkel feltöltőkártyás hívószámokon tartották a kapcsolatot. Ennek során ügyeltek arra, hogy a sértettek véletlenül se válasszák a személyes átvételt, hanem ahelyett csomagszállítást kérjenek, amire azután soha nem került sor. Előfordult, hogy a csalók megrendelték ugyan a szállítást, de a csomagot nem adták fel, viszont a társaság a megrendelésről azonnal értesítette az ügyfelet, aki erre jellemzően átutalta a teljes vételárat – olvasható a Heves Vármegyei Főügyészség közleményben.

Hozzátették, a két csalót vádlott-társaik azzal segítették, hogy különböző, általuk nyitott bankszámlákat bocsájtottak a rendelkezésükre, melyekre az utalások érkezhettek. Ezekről a számlákról azután némi jutalék fejében felvették a kicsalt pénzt, melyet átadtak a főszervezőknek. Az ügyészi vád szerint a csalással vádolt elkövetők ezt a bűncselekményt bűnszövetségben és üzletszerűen követték el, ami súlyosabb büntetéssel járó minősítő körülménynek számít.

- A vádhatóság erre is tekintettel azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerésük esetén – ítélje öt év hat hónap, illetve öt év három hónap börtönre a két csalót, emellett hat évre tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, és mindkettőjüket kötelezze a sértetteknek fizetendő kártérítésre is. Segítőikkel szemben az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt – ismertették.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!