Tanulságos

2024.07.17. 21:15

Rendész állította meg a puskát rejtegetőket

Harmincöt esztendeje február 27-én este nyolc óra tájban érkezett a jelzés a bélapátfalvi körzeti megbízott rendőrhöz, hogy a településen lévő cementgyár közelében két fiatalember gyanús csomaggal sétálgat.

Dr. Szalay Zoltán

A továbbiakról Stork Károly rendőr százados, az Egri Rendőrkapitányság akkori megbízott alosztályvezetője számolt be a megyei napilapnak. Erről a Heves Megyei Hírlap jogelődje, a Népújság az 1989. március 4-i számában adott hírt. 

– A gyár rendésze felszólította a két ifjút – közölte a rendőrtiszt –, hogy mutassák meg neki a csomag tartalmát. Azt hitte ugyanis, hogy a gyárból visznek el valamit engedély nélkül. Az egyik fiú meg is állt, de a másik a közeli erdőbe menekült. A körzeti megbízott rendőrrel együtt azonnal megkezdték az üldözését, sikertelenül. Ezt követte a bejelentés a kapitányságon. 

Az elszaladó fiatal társa, L. T. 17 éves szakmunkástanuló, balatoni lakos elmondta, hogy barátjával, az egy esztendővel idősebb, szintén balatoni M. D.-vel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályinkán vásároltak négyezer forintért vadászfegyvert. Ezzel futott el a cimborája. 

– Kiderítettük, hogy a puskát a mályinkai Gy. N. 17 éves betanított kőműves adta el a fiúknak – folytatta a százados. – Ő a tardonai, 30 esztendős Gy. Gy.-től vette meg. Utóbbi ellen egyébként a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság jelenleg is folytatja az eljárást lőfegyverrel való visszaélés miatt. Elmentünk Gy. Gy. lakására, ahol a házkutatás során őzlábakat és őzfejet találtunk. Mivel alapos a gyanúnk arra, hogy orvvadász, ezért az említett állatrészeket lefoglaltuk, Gy. Gy.-t pedig előállítottuk. Az ő vallomása alapján kerestük fel Gy. N.-t, aki elismerte: egy darabig az erdőben, majd Gy. J.-nél rejtegette a puskákat. Ő ugyanilyen bűncselekmény miatt már volt büntetve. 

A nyomozók számítottak arra, hogy a szökevény M. D. előbb-utóbb hazatér, s másnap hajnali fél ötkor sikerült is őt elfogniuk. 

A fiú persze, először mindent tagadott, majd amikor elé tárták a barátja és a többi őrizetbe vett személy vallomását, akkor beismerte, hogy vadászpuskát vitt, amikor a cementgyár rendésze meg akarta állítani őt. A vasúti síneknél dugta el a fegyvert, a lőszereket pedig a nagymamája lakásán. Lőfegyverrel való visszaélés alapos gyanúja miatt folytatták az eljárást a társaság tagjai ellen. 

– A legutóbbi ilyen jellegű eset 1988-ban ősszel volt, amikor egy hagyatékátadási eljárás során egy szekrényből került elő egy pisztoly. Amikor meg akarták vizsgálni, elsült. Szerencsére senki sem sérült meg. Azon túl, hogy orvvadászatra használják leggyakrabban, ennél sokkal súlyosabb bűncselekményeket is elkövethetnek fegyverekkel – fejtette ki Stork Károly.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!