Az ítélőtábla is bűnösnek találta

2024.07.16. 06:55

Tizenegy évet kell fegyházban letöltenie emberölés kísérletéért a szakápolónak

A július közepén megkezdődött ítélkezési szünet idején az elmúlt félév legizgalmasabb tárgyalótermi történeteire való visszatekintésünket egy olyan üggyel kezdjük, amelyben már jogerős ítélet született. Mint arról az eljárás különböző szakaszaiban többször is írtunk: meg akarta ölni az édesanyját egy gyöngyösi ápolónő, 11 év fegyházat kapott.

Sike Sándor

Már az elsőfokú eljárásban is tizenegy év fegyházat szabott ki az Egri Törvényszék a saját anyját megölni szándékozó szakápolóra. Az ítélet ellen a vádlott és ennek megfelelően a védője is felmentésért fellebbezet. 

Tizenegy évet kell fegyházban letöltenie emberölés kísérletéért a szakápolónak
Tizenegy évet kell fegyházban letöltenie emberölés kísérletéért a szakápolónak (Archív fotó)
Forrás: Tények.hu

Ez év áprilisának első napjaiban tájékoztatta portálunkat dr. Fórizs Ildikó a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla sajtótitkára a fellebbezés következményéről. A közleményében a sajtótikár azt íra: az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2023. novemberében a vádlottat előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 11 év, fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék az ápolói foglalkozás gyakorlásától véglegesen eltiltotta a vádlottat, aki feltételes szabadságra nem bocsátható. 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint – ami a helybenhagyás következtében az ítélőtábla álláspontja is – a terhelt a gyöngyösi kórház szakképzett nővére volt. Három éve már, 2021-ben a terhelt édesanyját az intézmény belgyógyászati osztályán, pont a nővérként dolgozó gyermeke munkahelyén.

A vádlott 2021. szeptemberében megpróbálta túladagolni a sértett gyógyszereit infúzióban, hogy így végezzen az anyjával. Az ápolónó felmenője a túladagolás hatására súlyos, életveszélyes állapotba került, életét kizárólag a kórház intenzív osztályán végzett gyors beavatkozás és az azt követő több hetes kezelés mentette meg. Az emberölés köztudottan a legsúlyosabb bűncselekmény a magyar büntetőjog szerint. A minősített esetekben, különösen ha a vádlott szempontjából sok a terhelő körülmény, akár életfogytig tartó – beleértve a tényleges életfogytig tartó büntetést – szabadságvesztéssel is sújtható. A magyar jog az életfogytig tartó szabadságvesztést az emberölésen kívül csak a kábítózerkereskedelemre rendeli még kiszabni – tudtuk meg a büntetőjogra specializálódott dr. Nagy Andrástól, ügyvédi irodájának vezetőjétől.

Az emberölés nyitott törvényi tényállás, a Btk. nem határozza meg a bűncselekmény elkövetésének módját, csak azt, hogy a bűncselekmény befejezettségéhez a halálos eredménynek (biológiai halálnak) be kell következnie. Aki mást megöl, bűntett miatt 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ez az alapeset, ám itt lépnek be a minősített esetek.

Az emberölés bűntettének 11 minősített esete
A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha az emberölést: előre kitervelten; nyereségvágyból; más aljas indokból, illetve célból; különös kegyetlenséggel; hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, illetőleg emiatt; közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során, továbbá hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy támogatására vagy védelmére kelt személy ellen; több emberen; sok ember életét veszélyeztetve; különös visszaesőként; tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen; védekezésre képtelen személy sérelmére; a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el.

A minősített esetek felsorolását portálunk korábbi bírósági tudósításaival összevetve azt tapasztalhatjuk, hogy ezek sorában is találunk olyan példákat amelyek valamelyik minősítésnek megfelelő, vagy többszörösen minősülő gyilkosság volt. 

Vannak persze "érdekességek" is a minősített esetek között, mint például a tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés. Alig több, mint húsz esztendeje szerepel ez a passzus a Btk.-ban, és alapvetően a csecsemőgyilkosságok megítélését változtatta meg. Korábban mindenféle mentesítő körülmény – például szülés utáni depresszió – védte a csecsemőjét megölő anyát, s két-három év börtönnel meg lehetett úszni a tettet. Azóta ennek többszöröse dukál. Elég itt emlékeztetni a gyöngyösi kislány, Kiara Jerka kínok közötti éhhalálára. Az anya 17, az apa 15 év fegyházbüntetést kapott.

De megér néhány mondatot a különös visszaesőként való elkövetés is. Portálunk tudomása szerint (vár)megyénkben egy ilyen esetet büntettek tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel az elmúlt három évtizedben. A múlt század kilencvenes éveinek végén két hajléktalan férfi szólalkozott össze a szépasszonyvölgyi lakóhelyén, egy általuk használt, elhagyatott víkendházban. Az italon való vita oda vezetett, hogy egyikük benzinnel öntötte le társát, meggyújtotta, majd magára hagyta. Túl azon, hogy a tűzhalál mindig különösen kegyetlennek minősül, a tettes korábban ölt már: saját édesanyjával végzett, s nem is olyan rég szabadult 10 éves börtönbüntetéséből.Érdemes itt kitérni arra, hogy az emberölés, és annak minősített esetei egyaránt maradhatnak kísérleti szakban is. A büntetőjog rendelkezése értelemben – ha nem a tettesnek a cselekményétől való elállása akadályozza meg a sértett halálát – az emberölés kíséretének büntetési tétele ugyanaz, mintha a sértett halála be is következett volna. Ezen a téren is volt már "érdekesség" a tárgyalóteremben. 

Egy Gyöngyös közelében lévő településen "kattant" be a vádlott és fenyegette családját megöléssel. A hosszú építésű ház legutólsó helyiségében gyújtotta meg a kacatokat, majd az udvaron baltával lófrált, hogy a megölésre kiszemeltek – két felnőtt és három gyerek – ne tudjanak kijönni az ajtón. Igen ám, a ház utcafronti ablakai nyitottak voltak, mi több az egyik szárnyon még az ablaküveg is ki volt törve. Erre biztonsággal távozhattak volna a bentlévők. Telefonon azért tűzoltókocsit is hívtak a lakásból, ami azért késet 10-15 percet, mert sorompót kapott. 

Jó félóra telt el a tűz meggyújtása és a tűzoltóság kiérkezése között. Addigra már a vádlott maga is a közeli kocsmában ivott. A szakértő végül megállapította: a lakásban az utcafront irányába terjedő füst elérte már azt a helyiséget, ahol a megölni szándékozottak tartózkodtak, s pár perc múlva akár a halálukat is okozhatta volna. A Heves Megyei Bíróság akkori büntetőtanácsa nem tehetett mást, mint több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete miatt elítélni a negyvenes éveit taposó B. Károlyt. Minden enyhítő körülményt beszámítva 7 és fél év fegyházat kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!