Hősök

2024.08.25. 09:00

Tíz településre vonulnak, ha kell a bélapátfalvi tűzoltók

Húsz éve alakult a Bélapátfalvai Önkormányzati Tűzoltóság, akikről a katasztrófavédelem is megemlékezett.

Tóth Balázs

A Bélapátfalvai Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltói

Forrás: Skultéti Imre

A napokban ünnepelték Bélapátfalva várossá válásának és az önkormányzati tűzoltó-parancsnokság megalakulásának huszadik évfordulóját. A jeles napon elismeréseket is átadtak a Tóparti Napokon és megemlékeztek a tűzoltók munkájáról. A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is méltatta honlapján a két évtizedes egységet. Mint írták, a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók már két évtizede önfeláldozó munkával végzik városuk, illetve a környező települések mentő-tűzvédelmét, elhivatottságuk, szakmai tudásuk és felszereléseik a hivatásos tűzoltókéval megegyeznek.

A Bélapátfalvai Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltói
A Bélapátfalvai Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltói 
Forrás: Skultéti Imre

A Bélapátfalvai Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság az egri katasztrófavédelmi kirendeltség, illetve az egri hivatásos tűzoltóság szakmai felügyeletével végzi tevékenységét. A szervezetnél összesen tíz tűzoltó teljesít készenléti szolgálatot, naponta négyen egy gépjárműfecskendővel vannak huszonnégy órás készenlétben a riasztások fogadására, készen a vonulásokra. Az állomány heti rendszerességgel elméleti képzéseken bővíti tudását, illetve szerelési foglalkozásokon készül fel az éles beavatkozásokra.

A tűzoltóság közvetlen műveleti körzete tíz településre: Balatonra, Bekölcére, Bélapátfalvára, Bükkszentmártonra, Egercsehire, Mikófalvára, Mónosbélre, Nagyvisnyóra, Szilvásváradra és Szúcsra terjed ki, azonban szükség szerint távolabbi helyszíneken is beavatkoznak. Az önkormányzati tűzoltók szorosan együttműködnek a város, illetve a környék önkéntes tűzoltóival is, számos alkalommal közösen avatkoztak be káresetek felszámolásában. Eszközállományukhoz egy terepjáró gépjármű, továbbá egy quad is tartozik. Ezek segítik a Bükk-vidék nehezen megközelíthető helyszínein az állomány munkáját, erdőtüzeknél, segítségnyújtásnál - mikor eltűnt személyt keresnek - illetve sérült túrázók mentésekor egyaránt. A szervezet beavatkozásai nagyobb részét műszaki mentések adják, baleseteknél területükön a hivatásos egységek kiérkezéséig elsődleges beavatkozóként az életmentés első mozzanatait hajtják végre. Fejlődésüket a katasztrófavédelem által, az önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt pályázatok is segítik, 2024-ben a tűzoltóság 3 millió 470 ezer forint pályázati támogatásban részesült, melyet tűzoltó szakfelszerelésekre, védőruházatra fordíthatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!