Gyermeküket veszélyeztették

2024.09.11. 09:36

A gyermeket veszélyeztető élettársak egyike ott volt a tárgyalóteremben

Előkészítő ülést tartott és az egyik vádlott esetében ítéletet is hozott a Hatvani Járásbíróság abban a büntetőügyben, amelyben az ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat É. P. és társa ellen.

Sike Sándor

2392704615

Fotó: Dusan Petkovic

A vádirat szerint a terheltek 2017-től élettársi kapcsolatban álltak, két gyermekük született. A  két vádlott együttélésük alatt italozó, kicsapongó életmódot folytatott, a közös gyermekeiket elhanyagolták, rendszeres élelmezésükről nem gondoskodtak. A  pár által lakott lakás tisztán tartásáról sem gondoskodtak. Az  ingatlan koszos, büdös, szeméttel és állati ürülékkel szennyezett volt, a gyerekeket elhanyagolták, ruházatuk piszkos volt.  

Másfél éve, 2022. telének végén az elsőrendű vádlott dühében az egyik gyermekére támadt, őt  többször megütötte. A bántalmazás következtében a vádlottak kisebbik fia 8 napon  belül gyógyulú sérülést szenvedett. 

Hoszné Dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője portálunk kérdésére az előkészítő ülésről elmondta: az elsőrendű vádlott nem jelent meg, távolmaradását nem mentette ki. Ott volt viszont a tárgyalóteremben a másodrendű terhelt, aki a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett, amit a bíróság elfogadott, ezért vele szemben ítélet hozott.

Bűnösnek mondta ki a bíróság kétrendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettében – a Btk 208. (1) bekezdése szerint – ezért őt halmazati büntetésül egy év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette, valamint két évre eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától, ahol 18 év alatti személlyel kerülne jogviszonyba. 

A feltételes szabadságra bocsátás lehetőségekből nem zárta ki a bíróság a másodrendű vádlottat és előzetes mentesítésben is részesítette. Ugyanakkor meg kell fizetnie 399 ezer 606 forint bűnügyi költséget. 
– Az eljárás az elsőrendű vádlottra folytatódik – tette hozzá a sajtószóvivő.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shuttertock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!