Bűntett

2 órája

A pisztoly miatt ütötték le a férfit, önbíráskodásért felelnek

Az önbíráskodás büntetendő cselekmény.

Heol.hu

A Füzesabonyi Járási Ügyészség három mezőtárkányi férfit vádol csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntettével, és ezzel halmazatban könnyű testi sértés vétségével – közölte dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. A vádirat szerint az elkövetők egyikének gázriasztó pisztolya még az év elején az önbíráskodás sértettjének a kocsijában maradt, és azt később, egy közúti ellenőrzés alkalmával ott megtalálta, majd lefoglalta az intézkedő rendőr. A vádlott ennek ellenére visszakövetelte a kézifegyvert, illetve felszólította a sértettet, hogy fizesse ki annak az árát, ám minderre február közepéig nem került sor.

Ezért egy tél végi napon a pisztolyára vagyoni igényt formáló vádlott két ismerősével közösen a mezőtárkányi vasútállomáson számon kérte a sértettet. A jogosnak vélt követelés behajtása szóban kezdődött, de hamar erőszakba torkollott. A vádlottak egyike először felszólította a sínek mellett a barátaival beszélgető fiatalembert, hogy forgassa ki a zsebeit, és adja oda a pisztoly árát, azonban miután ez nem történt meg, egy másik vádlott hátulról leütötte a sértettet. A földre került embert a társtettesek még rugdosták is azért, hogy így kényszerítsék ki a kártérítés megfizetését.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a büntetlen előéletű terheltek esetében a bíróság szabadságvesztés büntetést szabjon ki, aminek végrehajtását próbaidőre függessze fel. Ha az években mérhető próbaidő eredményesen telik el, a vádlottaknak az általuk elkövetett súlyos bűncselekmény miatt nem kell börtönbe vonulniuk.

Az önbíráskodás büntetendő cselekmény. Erről a Büntető Törvénykönyv így rendelkezik: Aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az önbíráskodást fegyveresen, felfegyverkezve, csoportosan, vagy védekezésre képtelen személy sérelmére követik el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában