Ítélet

2 órája

Előírta a bíróság a kalapácsos fiúnak azt is, hogy ne igyon

Legutóbbi tárgyalási előzetes cikkünkben azt írtuk: az Egri Törvényszéken ítélet is születhet annak a vádlottnak az ügyében, aki egy tettlegességig fajuló szóváltás miatt egy kalapácsszerű eszközzel egyszer, nagy erővel fejen ütötte a sértettet. Nos, ítélet született, a vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

Sike Sándor

Az október 16-án kihirdetett ítéletről portálunkat Hoszné dr. Nagy Tímea tájékoztatta. Az Egri Törvényszék sajtószóvivője közölte: az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki testi sértés bűntettében, ezért őt a törvényszék két év szabadságvesztésre ítélte.
A bíróság a szabadságvesztés végrehajtási fokozatát fiatalkorúak börtönében állapította meg.  A törvényszék a szabadságvesztés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette, s megállapította, hogy a vádlott – a szabadságvesztés végrehajtása elrendelése esetén – legkorábban a kiszabott büntetés kétharmad része kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék a szabadságvesztés tartamába beszámítani rendelte a végrehajtás elrendelése esetén a vádlott által őrizetben töltött időt és azt is megállapította, hogy a vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll. A próbaidő tartamára külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott a sértettel ne tartson kapcsolatot, a sértettől tartsa magát távol. 

További külön magatartási szabályként előírta a bíróság, hogy a vádlott nyilvános helyen ne fogyasszon alkoholt, továbbá a bűncselekmény-elkövetés helyszínén – a közlésben ugyan nem szerepelt, de úgy tudjuk, Füzesabonyban – nyilvános helyeket és nyilvános rendezvényeket ne látogasson. Kötelezte továbbá a törvényszék a vádlottat az eljárás során felmerült 267 ezer 212 forint bűnügyi költség Magyar Állam javára történő megfizetésére.

Mint arról portálunk korábban – a vádemelést követően – már írt, a cselekmény egy szórakozóhely előtti közterületen történt. A fiatalkorú G. D. I. egy füzesabonyi szórakozóhely előtt, közterületen keveredett vitába, tettlegességig fajuló szóváltásba a sértettel. A konfliktus során a sértett egy üres üdítős üveggel fejen ütötte a vádlottat, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.  

Itt véget is érhetett volna a történet, ám mielőtt a vádlott elhagyta volna a helyszínt, kijelentette: visszajön, és megöli a sértettet. A vádlott – több rokona kíséretében – hamarosan meg is jelent a szórakozóhelynél. A terhelt hátulról, észrevétlenül, futva megközelítette a saját társaságával beszélgető sértettet, és egy kalapácsszerű eszközzel egyszer, nagy erővel fejen ütötte.

Az ütés  következtében a bántalmazott ember rövid időn belül összeesett. Ezt észlelve a vádlott az újabb  ütésre emelt kezét leengedte, és rokonaival együtt távozott a helyszínről. A sértett nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedet, s a maradandó fogyatékossággal gyógyult koponyasérülések közvetett életveszélyes állapotot jelentettek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában