Tárgyalja a törvényszék

2 órája

Öléssel fenyegetőzött, kalapácsszerű tárgyal ütött a fiatalkorú

Az Egri Törvényszéken ítélet is születhet annak a vádlottnak az ügyében, aki egy tettlegességig fajuló szóváltás miatt egy kalapácsszerű eszközzel egyszer, nagy erővel fejen ütötte a sértettet.

Sike Sándor

Akár ítélet is születhet szerdán az Egri Törvényszéken a cselekménye idején fiatalkorú vádlott G. D. I. ügyében, akit életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádol a Heves Vármegyei Főügyészség.
A váddokumentum egyebek között akként rögzíti a történteket, hogy a fiatalkorú terhelt egy füzesabonyi szórakozóhely előtt, közterületen keveredett vitába, kisebb tettlegességig fajuló szóváltásba a sértettel. A konfliktusuk odáig fajult, hogy a sértett egy üres üdítős üveggel fejen ütötte a vádlottat, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.  

Az újabb "fokozatot" az jelentette, hogy mielőtt a fiatalkorú G. D. I. elhagyta volna a helyszínt, kijelentette: visszajön, és megöli a sértettet. Nem is kellett túl sokáig várni a beígért visszajövetelre, mert a vádlott –több rokona kíséretében – ismét megjelent a szórakozóhelynél. A terhelt hátulról, észrevétlenül, futva megközelítette a saját társaságával beszélgető sértettet, és egy kalapácsszerű eszközzel egyszer, nagy erővel fejen ütötte.

Az ütés  következtében a bántalmazott ember rövid időn belül összeesett. Ezt észlelve a vádlott az újabb  ütésre emelt kezét leengedte, és rokonaival együtt távozott a helyszínről. A következmény pedig? A sértett nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el.  A maradandó fogyatékossággal gyógyult koponyasérülések közvetett életveszélyes állapotot okoztak.  

Dr. Tóth Gábor büntető ügyekre szakosodott ügyvéd volt portálunk segítségére abban, hogy milyen büntetésre számíthat a vádlott. Tájékoztatása szerint a testi sértésről a Büntető törvénykönyv 164. paragrafusa rendelkezik. Ebben azt rögzítette a jogalkotó, hogy a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt vagy halált okoz. A bűncselekmény védett jogi tárgya pedig a más ember testi épségéhez és egészségéhez fűződő társadalmi érdek.

Az ügyvéd ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a konkrét esetben – bár a büntető ügy részleteit nem ismeri – felvetődhetett volna az emberölés kísérletének a vádja is. Részben az elhangzott "ígéret" miatt, másrészről pedig a megvalósításhoz használt eszköz okán, ami feltehetően alkalmas volt az emberölésre. E bűncselekménynek viszont alapesetben 5-15 év a büntetési tétele.
– Hozzá kell persze tenni, hogy fiatalkorúak esetében más a helyzet. Általános jogi értelemben kiskorúak mindazok, akik a 18. életévüket még nem töltötték be. A Btk. szerint közülük fiatalkorúak a 12 és 18 év közötti személyek. Ha egy fiatalkorú bűncselekményt követ el, úgy alkalmazhatók vele szemben a büntető törvényben meghatározott szankciók, de ezekre ilyenkor speciális szabályok vonatkoznak – fogalmazott a védőügyvéd.

Elmondása szerint a Btk. rendelkezései speciálisak a kiszabható szabadságvesztés-büntetések esetén is. Ennek legrövidebb tartama bármely bűncselekmény esetén egy hónap. Ez nem függ a büntető törvényben egyébként szereplő büntetési tételektől, melyek minimuma – a bűntény tárgyi súlyától függően – esetenként egy, kettő, öt, vagy akár tíz év is lehet.
– Nem árt tudni, hogy a büntetés felső határa öt év, ha az ifjú az elkövetéskor a 16. életévét még nem töltötte be, de a fiatalkorú nem ítélhető életfogytig tartó szabadságvesztésre sem – tette hozzá.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában