Aláírták

3 órája

Együttműködési megállapodás született Gyöngyös és az iparkamara között

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében dr. Bánhidy Péter elnök, Gyöngyös részéről Szókovács Péter polgármester látta el kézjegyével a dokumentumot. Az együttműködési megállapodás jó és hosszútávú lehetőség mindkét fél szerint.

Szabó István

Szerdán együttműködési megállapodás aláírására ült asztalhoz Gyöngyösön Szókovács Péter polgármester, valamint dr. Bánhidy Péter, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) elnöke. A megállapodás aláírása előtt elhangzott, hogy személyeket és szervezeteket tekintve is jó és hosszútávú együttműködés előtt áll a két fél. A HKIK célja, hogy helyi eszközökkel segíteni tudja Gyöngyös gazdasági környezetének fejlődését, például terület- és iparfejlesztésben, munkaerőpiaci kérdésekben, továbbá a szakképzés területén. Olyan közös koncepciók kialakítását tervezik, amelyek hozzájárulhatnak a gyöngyösi vállalkozásoknak is helyet adó város és térsége gazdasági fejlődéséhez. A megállapodás aláírására a HKIK elnökségi ülése adott alkalmat, amelyen az elnökségi tagok mellett megjelent Horváth László országgyűlési képviselő, Nagy Attila, Gyöngyös alpolgármestere, valamint a mátraalji város életében a teljesítményük, mindennapi tevékenységük alapján meghatározó cégek, az iparkamara tagvállalatainak képviselői is.

Dr. Bánhidy Péter (balról) és Szókovács Péter az együttműködési megállapodás aláírásakor
Dr. Bánhidy Péter (balról) és Szókovács Péter az együttműködési megállapodás aláírásakor
Fotó: Czimer Tamas / Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Szókovács Péter kiemelte, hogy Gyöngyös együttműködése a HKIK-val több évtizedes múltra tekint vissza.

– Gazdasági stratégiát, elképzeléseket az önkormányzati ciklus elején nem tudunk meghirdetni. Azt gondolom, ez elbizakodott lépés lenne. Meg kell ismernünk a helyzetet, fel kell mérnünk, hogy honnan indulunk. A mai nap egy nagyon jó fórum ahhoz, hogy közösen, az elképzeléseinket összehangolva meghatározzuk, hogy hová szeretnénk eljutni. Egy város alkothat stratégiákat, tehet olyan kijelentéseket, amelyeknek nincsenek alapjai, de a véleményem szerint ez sem jó irány. Olyan döntéshozók, olyan vállalkozók, a kamara olyan tagjai vannak itt jelen, akik segíteni tudják, és fontos, hogy segítsék is a várost. Gyöngyös vállalkozásainak fejlődését, a fejlesztéseket elősegítő támogatásokat, továbbá a város részéről egy vállalkozóbarát környezetet kell, hogy biztosítsunk. A HKIK-val való együttműködés ezt is elősegítheti, mert jobban össze tudjuk hangolni a fejlesztési terveket, és figyelembe tudjuk venni a helyi vállalkozások igényeit. Az együttműködésben fontos szerepet kaphat az elmúlt időszakban méltatlanul elfelejtett mátrai turizmus. Itt is összehangolt lépésekre van szükség, hiszen ezzel Gyöngyös vonzereje, gazdaságélénkítése, diverzifikálása nagyon jelentőssé válhat. A munkaerőpiac, az oktatási- és foglalkoztatási stratégia kidolgozása, összehangolása szintén elengedhetetlen. A város vállalkozásai számára a működéshez szükséges munkaerőt közös szerepvállalásban kell biztosítani, az elvándorolt, vagy ingázó szakembereket Gyöngyösre vissza kell csábítani. Az ipari park fejlesztése és a helyi ipar telepítése is központi szerepet kell kapjon. Ezek kulcsfontosságúak a város fejlődése és gazdasági stabilitása megteremtésében. Ez célok elérését az önkormányzat és a vármegyei iparkamara együttműködési megállapodása biztosíthatja – hangsúlyozta Szókovács Péter.

Az együttműködési megállapodás tartalommal megtöltése következik

Dr. Bánhidy Péter szerint a gazdasági körülmények, a változó és részben kiszámíthatatlan gazdasági környezet indokolják, hogy tovább erősítsék az iparkamara és a gyöngyösi önkormányzat kapcsolatát.

– Nagyon örülök Szókovács Péter racionális álláspontjának, mert az alap nélküli stratégiákat, elképzeléseket elő lehet ugyan adni, de e megállapodásnak nézetem szerint is akkor lesz értelme, ha valós tartalommal tudjuk megtölteni. Köszönöm a vállalkozóbarát környezet kialakításának célkitűzését is. Ami Heves vármegye gazdaságát illeti, az országéhoz hasonlóan kitett és nyitott, mert a termékek fele exportra megy. Amikor konjunktúra van, akkor ez nagyon hasznos, ellenkező esetben viszont jelentkeznek a hátrányai. Ha egy gazdaságot valamilyen probléma, csapás ér, annak alapvetően két oka van: egyrészt a gazdaság belső működésére vezethető vissza a baj. Az összes korábbi gazdasági válságnak mindig olyan oka volt, ami a gazdaság működéséből adódott. Sokkal veszélyesebbek a kívülről érkező okok – a Covid, majd az orosz-ukrán, illetve a közel-keleti fegyveres konfliktusok. Ezeket nehezen tudja a gazdaság szabályozni. Ezekhez jött újabban a gazdasági hidegháború gondolata, ami szintén semmi jót nem jelent. Ezek nemcsak az ország, de Heves vármegye gazdaságára is kihatottak. Vármegyénk gazdaságára az a jellemző, hogy amíg a munkaerőlétszám az ország egészéhez viszonyítva 2,8 százalék, addig szűkebb hazánk gazdasági súlya 4,5 százalék. A vármegyénk gazdasági súlya tehát lényegesen nagyobb a foglalkoztatotti létszámnál. Ez különösen a feldolgozóipar révén jelenik így meg. Ezért különösen fontos a feldolgozóipar szempontjából kulcskérdésnek számító exportvolumen. A gazdasági súly még határozottabban jelenik meg vármegyénknél a turizmus vonatkozásában. Különösen fellendült a magánszállások forgalma, ami országos viszonylatban 20 százalékot ér el. A kiskereskedelemben szerény mértékű emelkedés van, ám mindenütt megjelennek a kedvezőtlen, inflációs hatások, amelyek az energiabeszerzésre és más elemekre vezethetők vissza. Ezek érzékenyen érintik térségünk gazdaságát is. Ezzel együtt Gyöngyös térsége a vármegye egyik gazdasági motorja. Éppen ezért is nagyon fontos, hogy az együttműködésünk eredményes legyen – mutatott rá dr. Bánhidy Péter.






 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában