Újbor

2 órája

Az egri hegybíró elárulta, milyen lesz az idei évjárat

Az idei szüretet 30 nappal korábban kezdték a megszokottnál. Az évjárat jónak ígérkezik, bár kihívásokkal küzdöttek a szőlészek, borászok – véli az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának hegybírója.

Keller Richárd

Mint arról cikkben és galériában is beszámoltunk, Márton-napi vacsorát tartott az Egri Bikavér Borlovagrend a Juhász Testvérek Pincészetében, ahol a finom libaétkek mellé zsenge új borokat is kóstolhattak a vendégek. A gasztronómiai élményt színvonalas előadások is fűszerezték, az egri borvidék idei termésminőségéről, az évjárat jellemzőiről Tarsoly József, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának hegybírója beszélt. 

Tarsoly József szerint biztató az idei évjárat
Tarsoly József szerint biztató az idei évjárat
Forrás: Keller Richárd / Heol.hu

A szürettel és az újborral kapcsolatban elmondta, biztató az idei évjárat, de  a következő években derül ki, milyen minőségűvé forrja ki magát az újbor. 

– Elsősorban a vörös borokra igaz ez, de a fehér borok is felülmúlják a várakozást – tette hozzá. Tájékoztatása szerint az idei szüretet 30 nappal korábban kezdték a megszokottnál a szakemberek, és  ugyanennyivel korábban fejezték be. 

Biztató az idei évjárat, főleg a vörösboroknál

– Az év főleg a nagy aszály miatt állította kihívások elé a borászokat és szőlőtermelőket az egri hegyközség dűlőin – emelte ki. A hegybíró országos adatokat is említett: a magyar szőlőterületek nagysága összesen 55 ezer 279 hektár 2024-ben, és ennek a kétharmadán meg lehetett termelni az igényeknek megfelelő mennyiséget. – Egyik szempontból ez pozitív mérleg, mert azt mutatja, korszerű a magyar szőlőültetvények összetétele, hiszen 4-5 ezer tőke található hektáronként, és a minőség is jobb, a tőketerhelés pedig alacsonyabb – vélekedett Tarsoly József, aki hozzátette: borfogyasztás szempontjából már nem ennyire pozitív a kép, hiszen a kulturált borfogyasztás még mindig státuszszimbólum, és a magas minőségű nedűket még mindig luxusterméknek tekintik az emberek. Tarsoly József szerint ezen változtatni kell, és örömét fejezte ki, hogy néhány középiskolában és egyetemen már az oktatás része a borkultúra alapismereteinek megismertetése és bővítése.

 A szőlőművelés költségeivel kapcsolatban Tarsoly József elmondta:  mintegy másfél millió forintot tesz ki hektáronként. Az aszály miatt a szokásos átlaghoz képest 50-60 százalékos termésmennyiség volt, hiába volt sok fürt, kevés volt azok szárazanyaga. Tarsoly József a céltudatos tervezés fontosságát hangsúlyozta és kiemelte: ha egy szőlész, borász már metszéskor eldönti, hogy mit szeretne kezdeni a szőlővel, kinek, milyen minőségben szeretne termelni, előnybe kerül. Az egri borvidék színvonalával kapcsolatban arról beszélt: a hegyközség számára nem a mennyiség, hanem a magas minőség a cél, amellyel megmutathatja sokszínű arcát, dűlőinek igazi szépségét.

 – Ebben az esetben a hozamkorlátozás lehet a cél - fogalmazott, majd hozzátette: az idei év is azoknak a termelőknek kedvezett szőlőminőség tekintetében és a bor magas színvonalával kapcsolatban, akik tudatosan alacsonyabb fürtszámmal dolgoztak. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában