2021.07.03. 15:30
Visszaáll a régi rend: újra 27 százalékos lesz az áfa a házhoz szállításban
Hamarosan véget ér az étel házhoz szállítására s elvitelére érvényes kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs alkalmazhatósága. Vélhetően e termékek drágulhatnak. A vendéglátóhelyeken azt tapasztalják, hogy a kedv nem csökkent a rendelt ételek iránt.
20210126 - A Bodega Bisztró és Barbecueban elvitelre és rendelésre lehet ételt kérni a koronavírus járvány idején - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap
Forrás: Heves Megyei Hírlap
Fotó: Berán Dániel
Az elmúlt időszakban talán az egyik olyan ágazat volt a vendéglátás, melyet a legnagyobb arányban sújtottak a pandémia okán bevezetett korlátozó intézkedések. A szektor megsegítéséhez hozzájárult, hogy a veszélyhelyzet alatt kedvezményes, ötszázalékos áfa terhelte a kiszállított ételeket. Ám ez már nem sokáig marad így, egy nemrégen megjelent rendeletmódosítás szerint augusztus elsejétől megszűnik a kedvezményes áfakulcs, s visszaáll a régi, tizennyolc, illetve huszonhét százalékos rendszer.
Ugyan nem hozott többletbevételt az Egyél Sarudit nevű vendéglátóhelynek a kiszállítás megléte, de ezáltal sikerült megtartaniuk a dolgozókat. Épp ezért érthető, hogy az így értékesített ételek csökkentett áfája is jelentős segítség volt az üzemeltetőnek. Kücsön Gyula elmondta, speciális helyzet az övék, hiszen kis falu lévén sem ott, sem a környező településeken nem túl népszerű a házhoz rendelt étel.
– Mostanában azért van némi fellendülés, hiszen az üdülőtulajdonosok nem mindennap akarnak étteremben enni, ilyenkor kiszállítást kérnek – fogalmazott. Hozzátette, a Sulyom Tájétterem jóval több vendéget tud magához csalogatni, főként a prémiumminőség miatt.
Az egri Főtér Café és Étterem sem hagyott fel még a kiszállítás lehetőségével, főként azért sem, mert nem tudják, mire számítsanak szeptembertől. Emellett, persze, igény is van az ebéd házhoz rendelésére.
– Egyelőre nem tervezünk áremelést, de a vírushelyzet után nagyon sok mindennek emelkedett az ára – mondta el Bíró Attila. Az étterem tulajdonosa arról is szólt, hogy a fokozatos nyitást követően arra számítottak, visszaesik majd a kiszállításos ételek száma, ám nem így történt.
– Az a tapasztalatunk, hogy stagnál ez a terület: nem nőtt, de nem is lett kevesebb a kiszállításunk, mint a koronavírus-járvány idején – osztotta meg lapunkkal.
Úgy tűnik, a fogyasztók hozzászoktak a kényelmesen, otthon elfogyasztott éttermi ételekhez, ezt erősítette meg az egri Bodega Bisztró és Barbecue tulajdonosa is. Dobos György arról számolt be, még mindig van igény a kiszállításra, ellenben nekik már fogytán a kapacitásuk a helyben étkező vendégek kiszolgálása miatt. A nyitás óta folyamatosan csökkentik a kiszállítást, ám még fenntartják a lehetőségét.
– Ha rövidesen tényleg feloldják a még érvényben lévő korlátozásokat is, látok rá esélyt, hogy közel nullára kell redukálnunk a kiszállítást – vélekedett a tulajdonos. Hozzátette, nehéz időszak van mögöttük, küzdeniük kellett a fennmaradásért. A kedvezményes áfa sokat jelentett nekik ebben a helyzetben.