Hagyományőrzés

2023.02.25. 16:02

Kolbászból a kerítés, a régi időket idézi az egerszalóki disznótor + fotók

Címkék#Boros-Toros

Szombat virradattól vasárnap hajnalig kóstolhatók a hagyományos magyar ételek.

Sz. Sz. I.

Készültek a finomságok

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Aki sertésvisításra ébredt fel szombaton Egerszalókon, az reggel héttől már azt is megnézhette, hogyan perzselték, majd darabolták fel a Boros-toros napra levágott jószágot. A faluház udvarára kilátogató frissen kelők azért is jól jártak, mert azon mód sült vért reggelizhettek, ami előtt természetesen, ahogy egy igazi falusi disznóvágásban dukál, egy Isten hozott-pálinkát is felhajthattak. 

Közben a piactérre megérkeztek a kistermelők, a kézművesek – teli gyomorral mindjárt jobban esett szemrevételezni a portékáikat. Akár vásárolni is lehetett, de nem volt egyszerű kinézni a legkívánatosabbat a megszámlálhatatlan termékből. Volt itt házi sajt, joghurt, lekvár, szörp, pálinka, kézműves paleo édesség, horgolt kézműves ajándékok, bögrék, molnárkalács, chili szósz, aszalt édességek. 

Ottjártunkkor már aranybarnán, illatozva sült a tepertő a bográcsban, keverték a kolbásztölteléket a fateknőben, majd töltötték is, és az abaléből is kiszedték a hurkába való húsokat. A faluházban közben vidám dalolással telt a délelőtt, az egerszalóki Tekergő zenekar muzsikájára hagyományőrző csoportok fakadtak dalra, magukkal ragadva a közönséget is. Fellépett a Rozmaring Asszonykórus, a Borvirág Férfikórus és a Többsincs Néptáncegyüttes. 

A faluháztól közben túra is indult a környék nevezetességeinek bejárására a barlanglakásokig, a bátrabbaknak pedig egészen az országos hírű sódombig. Az öt és fél kilométeres túra arra is praktikus volt, hogy a visszatérésre legyen helye a bőséges ebédnek: forró orjaleves, toros káposzta, házi sütemény és jóféle egerszalóki bor volt a menü. 

Aki egész naposra tervezte az egerszalóki tartózkodását, az jobban tette, ha az esti bál előtt lazított egy kicsit, de legjobban az járt, aki el is bóbiskolt kissé. Este hattól ugyanis a hajnalig tartó Toros-bál vette kezdetét a Kaptárkő Pincében, ahol az élőzene és a tombolahúzás mellett természetesen újabb kulináris élvezetek várták a vendégeket: hurka, kolbász, pecsenye, párolt káposzta az elmaradhatatlan szalóki borral.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában