Gyűrűzés

2023.09.11. 12:40

Megfogták az év madarát, a barkóscinegét

Egy barkóscinege pár mindkét tagját meggyűrűzték a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai

Molnár Helga

A Bükki nMezeti Park munkatársai meggyűrűzték az év madarát

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság meggyűrűzött két barkóscinegét. Ezt a madárfajt választották az idén az év madarává – számoltak be közösségi oldalukon. A barkóscinege apró termetével – mindössze veréb nagyságú – és sárgásbarna színezetével egész ügyesen tud rejtőzködni élőhelyén. Leginkább jellegzetes hangjára kaphatjuk fel a fejünket, melyet a nagy kiterjedésű, vízben álló nádasok és gyékényesek környékén hallhatunk. Ivari dimorfizmus (kétalakúság) jellemző rá, ezért a  hímet és a tojót könnyedén meg tudjuk különböztetni egymástól. A hím világosszürke fején élesen elkülönül a fekete barkója – a nevét is innen kapta –, míg a tojónál ez hiányzik. A fiatal ez utóbbira hasonlít, de őt meg fekete hátmintázata miatt lehet könnyen megkülönböztetni a kifejlett madaraktól. Bár nevében cinege, de valójában a timáliafélék egyetlen magyarországi képviselője. Társaságkedvelő faj, télen akár 70-80 példányból álló csapatait is meg lehet figyelni, de fészkelési időszakban is előfordul, hogy több pár költ egymás közelében.

A megfelelő élőhelyeken viszonylag gyakori fészkelőnek számít, de állományát erősen veszélyezteti a vizes élőhelyek eltűnése, átalakulása és a fészkelőhelyéül szolgáló nádasok és gyékényesek nem megfelelő kezelése, kiirtása. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén elsősorban az alföldi mocsaraknál és tavaknál találkozhatunk vele, de néhány dombvidéki, kiterjedt nádassal rendelkező víztározónál is előfordulnak. Egy pár mindkét tagja egyszerre akadt be a X. Tiszalúci Gyűrűzőtábor egyik függönyhálójába. Mivel a madarak erősen összetartanak, ezért gyűrűzés után együtt engedtük szabadon őket. Közösségi jelentőségű faj, Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában