Kisnánai Baracknap

2024.07.06. 17:09

Minden a sárgabarackról szólt szombaton Kisnánán

A hagyományos baracklekvár főzésének titkait leshették el az érdeklődőt. Természetes az édes finomság kóstolója sem maradhatott el.

Szabó István

Kóstolni is lehetett palacsintával, herőcével

Forrás: Szabó István/Heves Megyei Hírlap

Kisnánán szombaton újra elérkezett az a nap, amikor minden a baracklekvárfőzésről szól. A hagyományosan a várban megrendezett Kisnánai Baracknapon nemcsak kóstolni lehetett, de a lekvárfőzés minden csínját-bínját is el lehetett lesni. Lizák Ilona, a Lizi lekvárok készítője – miközben az üstben 40 kiló barackból rotyogott a lekvár –, arról beszélt portálunknak, hogy idén nem vitte el fagy a termést, viszont aki nem védekezett a monília ellen, annak nincs mit se megenni, se megfőzni. A Baracknapra három gazda adta össze a látványfőzésnek valót, tette hozzá.

Újra baracknapot tartottak Kisnánán
Újra baracknapot tartottak Kisnánán
Forrás: Szabó István/Heves Megyei Hírlap

– Mindig érett sárgabarackkal dolgozunk. Kimagvazzunk, majd ledaráljuk. Ezután megkóstoljuk, hogy mennyire érett a sárgabarack, mennyire édes. Amennyiben nem találjuk elég édesnek, akkor egy pici kristálycukorral megemeljük a cukorszintet. A főzésnél egy óra hosszáig keverjük, és besűrűsödik magától. Utána üvegbe rakjuk, dunsztba tesszük és kész. Semmilyen adalékanyagot nem rakunk bele. Így készül az igazi kisnánai sárgabaracklekvár – magyarázta Lizák Ilona.

A szomszédos sátorban a kóstolásé volt a főszerep. Az aranysárga baracklekvárt palacsintába hajtogatva, de herőcével – vagy ahogy sokan ismerik, csörögefánkkal – is meg lehetett ízlelni. Krizsóné Kakuk Éva közösségszervező, könyvtáros elmondta, a palacsintából egy ilyen nap során 200-300 adagot is meg kell sütni a vendégeknek, ami dupla munkát jelent, mert egy adagba két édes finomság dukál.

– A falusi vendégfogadók indították el a napot még a 2000-es évek elején. Amióta nagyobb rendezvénnyé nőtte ki magát, az önkormányzat szervezi a kisnánai lakosok segítségével. Már ma is jöttek szép számmal érdeklődők, pedig még dél sincs, délutánra pedig csoportot is várunk. A kisgyermekekkel érkezőknek népi játékok is rendelkezésre állnak, de rajzolhatnak is a csemeték. Természetesen a vár is látogatható, és gyönyörű termelői barackot is árulnak a gazdák – részletezte Krizsóné Kakuk Éva.

A friss gyümölcs mellett természetesen vásárolni is lehetett a lekvárokból. A választék bőséges volt. A Lizi lekvárok széles kínálatában a különlegességek kedvelői számára ott volt a feketeribizli és az egres keresztezéséből készült jostalekvár, vagy például a Bo-Szi lekvár, azaz a bodza-szilva párosításából főzött finomság. Aki az egyféle gyümölcsből készült lekvárokra esküszik, az többek közt válogathatott somból, fügéből, málnából, almából és őszibarackból készült csemegék között. Többféle különleges ízesítésű szörp is volt a kínálatban.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában