Közlekedés

2024.01.06. 09:30

Továbbra sem állnak meg a távolsági buszok a Mátravidéki Erőműnél Lőrinciben

Miután Lőrinci déli városrészében, a Mátravidéki Erőműnél megszűnt a vasútállomás, többen szerették volna, ha a közelben megállnak a gyorsjáratú autóbuszok. Kérésüket racionális okokra hivatkozva elutasították.

Tari Ottó

A mátravidéki erőműi buszmegállót a közelmúltban felújították, de továbbra is csak a helyközi járatok állnak meg itt

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt év végi közmeghallgatáson felvetődött, hogy az önkormányzat kezdeményezze a Volánbusz Zrt.-nél, miszerint az erőműi településrészen is haladjanak át, illetve ott is álljanak meg a közvetlenül Budapestre, valamint Budapestről közlekedő járatai. Ennek oka, hogy nemrég megszűnt az ottani vasútállomás, így az utazóknak nagy távolságot kellene megtenniük, vagy pedig az átszállást kellene választaniuk, ha a főváros vagy Salgótarján irányába tartanak.

Távolsági autóbuszjáratok ugyan óránként közlekednek a jelzett irányokba, de ezek vagy a 21-es főúton haladnak és csak a mintegy öt kilométerre lévő Selypen állnak meg, vagy a lőrinci kereszteződésnél kanyarodnak a város felé, így az Erőmű részt kikerülik, s az ottaniaknak nem áll módjukban, hogy lakóhelyükön szálljanak fel és le.

A felvetésre megérkezett a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet válasza, amely szerint a szolgáltatóval megegyező véleményük szerint Lőrinci, s így az erőműi lakótelep autóbuszos kiszolgálása országos viszonylatban kiemelkedő. A településrészről átszállás nélkül napi huszonnyolc, legfeljebb egyetlen átszállással pedig hatvanegy eljutási lehetőség áll rendelkezésre.

A vasútállomáson valaha nagyon sok utas szállt fel, de az elmúlt években már nem érte meg fenntartani 
Forrás: Archív fotó

A lakótelepen kívüli három – Mátra, Meggyfa, Bercsényi – utca közül az utóbbi a legtávolabbi, s ez valóban két kilométerre van a településrész központjától, azonban a lakóterület további utcáiból ennél rövidebb távolságon és rövidebb idő alatt elérhető a megállóhely, ahonnan pedig Hatvanban a vasútra, vagy más autóbuszjáratra történő átszállással szintén kedvező eljutási lehetőségek adódnak a főváros felé.

Az elutasító indoklás szerint az autóbuszvonal járatainak „betérítése” Lőrinci déli településrészébe aránytalanul növelné a menetidőt, ezáltal negatív hozadékkal járna a járaton eleve utazók, köztük a Lőrinci északi részéből érkezők számára is. Ez alapján, továbbá a forgalomtechnikai korlátok, illetve a különböző településrészek jelenlegi kiszolgálási szintje alapján az autóbuszok menetrendjének, illetve útvonalának módosítását nem támogatjuk – fogalmaz válaszlevélben a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet illetékese.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában