Elismerés Molnár Pálnak

2024.05.13. 10:18

Média Díjat kapott a Balassi-kard gyöngyösi megálmodója

Molnár Pál kiemelkedő szakmai munkásságát a Magyar Innovációs Szövetség ismerte el. Az újságíró neve vélhetően a Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi irodalmi díj alapítása révén a legismertebb.

Szabó István

Molnár Pál (jobbról) átveszi a MISZ Média Díjat dr. Szabó Gábortól és dr. Pakucs Jánostól

Forrás: MTI

A gyöngyösi származású Molnár Pál újságíró május 9-én vette át a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) Média Díját a szövetség 35. közgyűlésén a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Minderről maga a kitüntetett értesítette örömmel portálunknak. A gondola.hu írásában részlet olvasható Molnár Pál tevékenységének méltatásából.

– Molnár Pál újságíró több mint 45 éve az írottsajtó aktív résztvevője és aktív rádióriporter, szerkesztő. Jelenleg több mint 10 éve két internetes hírportál főszerkesztője. 1990-től közvetlenül figyelemmel kíséri a Magyar Innovációs Szövetség működését. Folyamatosan nyilvánosságot adott a hazai innovációs fejleményeknek, szakmai kapcsolata szoros a szövetséggel, rendszeresen megjelentette a sajtóközleményeinket, interjúiban bemutatta a fiatal tehetségeket és az őket inspiráló hátteret, iskolákat, tanárokat, szülőket. Nyilvánosságot biztosított a hazai innováció területen sikeres gazdasági szervezeteknek és vezetőinek, bizonyítva, hogy a sikeres vállalati innováció alapja kutatás, műszaki fejlesztés, magas fokú gyártás, hatékony értékesítést magába foglaló folyamat – olvasható a gondola.hu oldalán a laudáció részlete.

A díjat dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke és dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök adta át Molnár Pálnak.

Portálunkon már többször írtunk arról, hogy Molnár Pál talán arról a legismertebb, hogy ő a Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi irodalmi díj alapítója. Ahogy a közelmúltban a portálunknak megfogalmazta, a Halotti beszéd óta eltelt nyolc évszázadban a magyar irodalmi díjak közül egyedül a Balassi-kard jutott el az összes kontinensre. A Balassi-kard borseregszemle különösen szorosan kapcsolódik Heves vármegyéhez, hiszen Eger és Gyöngyös többször adott már otthont a versenynek. Molnár Pál tette hagyománnyá a kardszentelő Balassi-miséket, de ő alapította az újságíróknak járó az Európa-érmet, az egykor filmeseknek átadott Szkíta Aranyszarvas-díjat, vagy a több éven át zenészeknek megítélt Tinódi-lantot. 

Egy korábbi, portálunknak adott interjúban arról beszélt, ezek a díjak a rendszerváltoztatás lendülete révén keletkeztek. 

– Akkor még kevés díj volt, ma már díjeső hull a társadalomra. Felismertük, hogy a demokráciában nemcsak hivatalos elismerések léteznek, miként ez a kommunizmusban volt: akkor csak titkos díjakat alapítottak polgárok. A legrangosabb természetesen a Balassi-kard, amely a nemzetközi mezőnyben is bent van a legrangosabb öt között. Ezek a díjak ma is fontos szerepet töltenek be: hatnak a túlzott belterjesség ellen. Érzékeltetik, hogy lehetséges a művészeti életben is a kellő szuverenitás – fogalmazott korábban Molnár Pál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában