Sportolás kutyákkal

2024.06.30. 20:58

Markazra is érkezik a Dog Puller Junior Program

A Junior Bajnokság célja, hogy a fiatalabb korosztállyal is megismertessék a sportot. A résztvevők megtanulhatják a kutyával való helyes kommunikációt és a felvezetést. A Dog Puller sportnak számos jótékony hatása is van.

Hornyák Réka

A Dog Puller Hungary adta hírül, hogy idén elindítják a Dog Puller Junior Programot. Mint íjrák, a kutyák szempontjából a Dog Puller sport könnyen elsajátítható továbbá jótékony hatással van az állatok fizikumára és fejleszti a kutya-gazda kapcsolatot is. A jótékony hatások pedig a gyerekek számára még inkább fontosak. A sport fejleszti többek között a dobástechnikát, a reflexeket, a problémamegoldó készséget, az idő- és térérzéket, a kommunikációt, a szabályértelmezést és -követést is. Ezek mellett pedig segít elsajátítani az egyszerre több dologra összpontosítás technikáját és mindezt játékos formában. 

Bearded,Collie,Dog,Running,For,Puller,Toy
Markazra is érkezik a Dog Puller Junior Program (Illusztráció)
Fotó: Aneta Jungerova / Forrás: Shutterstock

Kik vehetnek részt a Dog Puller Junior Programban?

Azok a gyermekek, akik a 2023/24-es tanévben 1-6. évfolyamba vagy nagycsoportba járnak. A bajnokságban a kicsik, azaz a nagycsoportosok és 1-2. osztályosok, valamint a nagyok, azaz a 3-6. osztályosok külön-külön csoportban indulnak. A részvételhez szülői hozzájárulás és nagykorú általi felügyelet szükséges. 

A programban csak olyan kutyák vesznek részt, akik már jól ismerik a pullert, dolgoznak idegenekkel is és gyermekbarátok. Egy részüknek terápiás vizsgája is van. A kicsik csoportja kizárólag olyan kutyákkal dolgozik majd, akik vagy vizsgázott terápiás kutyák vagy az adott gyermek korábban már gyakorolt velük és magabiztosan fel tudja őket vezetni. A terápiás kutyákat a Nyolckézláb Segítőkutya Alapítvány önkéntesei biztosítják. 

A Dog Puller Junior Program menete

A gyerekek a kutyákkal egy rövidített, 60 másodperces running futamot teljesítenek, a háromszor 5x5 méteres micro pályán. A futam lényege leegyszerűsítve az, hogy a két karikát kell a kutyának váltott irányban elgurítani, majd visszahozatni középre és ezáltal pontokat gyűjteni. 

A junior futamok előtt minden alkalommal bemutatásra kerülnek az adott fordulóban elérhető kutyák és az, hogy kit hogyan érdemes felvezetni. A kicsik csoportjában minden gyerek kiválaszthatja, hogy melyik kutyával szeretne részt venni. A választást mindig a legfiatalabb résztvevő kezdi és tőle haladnak a legidősebb felé. A nagyok csoportjában mindenki húz három kutyakártyát és azok közül kell választani egyet. Náluk is a legfiatalabb résztvevőtől haladnak a legidősebb felé.

Néhány kutyát - a fizikai állapotukat figyelembe véve - többször is lehet választani. Igény esetén, kísérleti jelleggel pedig saját kutyával is részt lehet venni. Amennyiben azonban a versenybizottság úgy ítéli meg, hogy az utóbbi opció bármelyik oldal javára túlzott előnnyel vagy hátránnyal jár, akkor azt később megszüntethetik. 

Az eredményeket több szempont szerint állítják fel

Egyrészt az elért pontok száma alapján díjaznak, de külön díjazzák a kutyákkal való helyes kommunikációt is. A kutyák gazdái végig ott lesznek a pálya szélén, de a kutya irányítása a gyermekek feladata. A bajnokságnak több fordulója lesz, valamint augusztusban a Dog Puller Országos Bajnokságon tartják majd a Junior Országos Bajnokságot is. Ezen azok vehetnek részt, akik a sorozatban értek el első helyezést vagy legalább három fordulón részt vettek.

A Junior Országos Bajnokság kicsik és nagyok közüli két győztes, egy-egy felnőtt kísérővel élőben drukkolhatnak Csehországban az októberi Dog Puller Világbajnokságon a Magyar Válogatottnak

A Junior Bajnokság versenyei:

  • 03.23. Budapest XX. kerület
  • 04.06. Orfű
  • 05.04. Aggtelek
  • 05.25. Kaposvár
  • 06.09. Budakalász
  • 06.30. Markaz
  • 07.13. Délegyháza
  • 07.29. Nyékládháza
  • 08.10. Pest vármegye
  • 08.24. Kaposvár Országos Bajnokság

A kutyákkal, hét közben késődélután és hétvégén délelőtt, egyeztetés szerint Gyömrőn és Maglódon, valamint vasárnap délelőtt Budapest XX. kerületében van lehetőség gyakorolni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában