Tanúkat is kihallgattak

2024.06.22. 19:50

Így alakul Csepellényi György boldoggá avatása az egri érsek szerint

Először Csepellényi György vértanúságát kell bizonyítani, távlati cél azonban az egykori szerzetes szentté avatása, tájékoztatta lapunkat dr. Tenyák Csaba egri érsek.

Tóth Balázs

Egerfarmoson celebrált misét dr. Ternyák Csaba egri érsek

Forrás: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Dr. Ternyák Csaba egri érsek a napokban Csepellényi György halálának 350. évfordulóján szentmisét celebrált Egerfarmoson, ahol az egykori pálos szerzetest elrablói kivégezték. Dr. Ternyák Csaba lapunknak a boldoggá avatási folyamat állásáról elmondta, az már tíz évvel a szerzetes, füzéri plébános halála után elkezdődött, amikor a török kivonulása után az egri püspökök visszatértek a városba.

- Szinte az első gondja volt elődömnek, hogy elindítsa a folyamatot, de az akkori történelmi idők nem kedveztek annak, hogy ezt végig is tudja vinni. Később még kétszer kapott nagy lendületet a boldoggá avatás kérdése. Legutóbb két éve meglátogatott a három polgármester és a három lelkipásztor azokról a településekről, ahol Csepellényi György tisztelete leginkább jelen van, Egerfarmosról, Sátoraljaújhelyről és Füzérről. Arra gondoltam, ha ezek az emberek képesek arra, hogy ők hatan egy időben, különböző településekről eljöjjenek, ez olyan komoly és fontos kezdeményezés, amelyet fel kell karolni – fogalmazott dr. Ternyák Csaba.

A főpásztor szerint az összegyűjtött anyagot a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumában bemutatta, ahol bátorították, hogy ez egy jó ügy és instrukciókat is kapott, mit kell tenni a folytatásban. 
- Egy lépés van hátra, egy komoly történelmi munka megszerkesztése, amelyen szakértőink dolgoznak. Ezzel lehetővé teszik, hogy az Apostoli Szentszék azon szakértői, akik a XVII. századi magyarországi viszonyokról nem rendelkeznek beható ismeretekkel, megismerjék a kort. Ha megtörténik a munka redakciója, olaszra fordítása, hozzácsatoljuk a tanúkihallgatások jegyzőkönyveit - magyarázta.

- Fenesy György püspök tanúvallomásokat vett föl annak idején és mi is kihallgattuk azokat, akik leginkább életben tartják Csepellényi György tiszteletét. Az ebből összeállított könyvet elvisszük Rómába, ott szakemberek vizsgálatnak vetik alá, amely egyetlen dologra irányul, hogy Csepellényi György vértanúsága bizonyítható-e. Amint bizonyítható, hogy a katolikus hite miatt kellett meghalnia, boldoggá avatható – mondta el lapunknak az egri érsek.

Visszautalt a szentmisén elhangzottakra, hiszen az azt megelőző napon Bódi Mária Magdolna dekrétumában a Szentatya elismerte a szigligeti keresztény munkásnő a vértanúságát. Ez előfeltétele a boldoggá avatásnak.
Azt nem tudni, hogy Csepellényi György boldoggá avatása mennyi időt vesz igénybe, tekintettel arra, hogy az ügy történelmi, éveket is igénybe vehet (Bódi Mária Magdolna boldoggá avatási dokumentumait 2017-ben vitték Rómába). Csepellényi György boldoggá avatásához csoda nem szükséges, az csak a szentté avatás feltétele. Azonban mint dr. Ternyák Csaba elmondta, minden boldoggá avatás távlati célja a szentté avatás elérése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában