Késéseket okozhat

2024.06.02. 12:05

Óriási kárt okoz a rongálás a buszokon, vonatokon

A vonatok, Volánbuszok és HÉV-ek megrongálása is bűncselekménynek minősül. A károkozás nemcsak az utasok környezetét, körülményeit teszi láthatóan rosszabbá, de fennakadásokat okozhat a közlekedésben, hiszen a sérült járműveket a helyreállítás idejére ki kell venni a forgalomból, írta vasárnapi közleményében a MÁV. Vármegyénkben is előfordult, hogy rongálás miatt késett a vonat.

Palágyi Edit

A MÁV-VOLÁN-csoportnak komoly, 100 millió forintos nagyságrendű anyagi kárt okoz évente a járművekben esett rongálás, illetőleg a járműveket érintő lopások, legyen szó, akár belső alkatrészek vagy kábelek eltulajdonításáról. Ezek a bűncselekmények – a jegykiadó automaták rongálásához hasonlóan – az okozott kár mértékétől függően kártérítési kötelezettséget vagy akár szabadságvesztést is vonhatnak maguk után. Minden ilyen eset a közlekedési társaságok számára plusz költséget jelent, a megrongált járművek pedig nem állhatnak forgalomba, ami járműhiányt, járatkimaradásokat, zsúfoltságot, késéseket okozhat, ezt pedig az utasok szenvedik el - tájékoztatott a közlekedési társaság.

 

A MÁV-VOLÁN-csoport minden, bekövetkezett eseménynél rendőrségi feljelentéssel él, a megelőzés érdekében pedig a hatóságokkal közösen rendszeres akciókat szervez. A járművek technikai védelmének növelése emiatt is nagy hangsúlyt kap, egyre több vonat utasterébe telepítenek vagyonvédelmi kamerákat, a Volánbusz járműveinek nagy részén szintén fedélzeti kamerarendszerek működnek. Ezek megléte is már visszatartó erőt jelenthet, illetőleg a károk ügyeinek megoldását nagyban segíti, hogy a kamerafelvételeket a hatóságok fel tudják használni a nyomozás során - írják. 

 

A rongálás a buszokban is hatalmas kárt tesz

 

A Volánbusznál a leggyakoribb károk közé tartozik az ülések összefirkálása, se az is megesik, hogy rágóval, folyadékkal szennyeznek, előfordul a kárpit felhasítása, ilyen esetek sajnos hetente öt-hat alkalommal is előfordulnak. Csak az ülések újrakárpitozása éves szinten 13-14 millió forintba kerül. A kárpitot, függönyt sokszor speciális tisztítószerekkel sem lehet kitisztítani, ilyenkor sajnos csak a csere jelent megoldást, ami újabb költségeket jelent. Szintén gyakori, hogy rágógumit nyomkodnak az USB-csatlakozóba, amit ki sem lehet szedni, ezért ezeket az elemeket is cserélni kell. Egyes esetekben az autóbuszon kialakult szóváltás vagy fizikai atrocitás részeként rongálják meg járműveket. Idén már előfordult, hogy ittas személy hirtelen felindulásból ütni kezdte az első ajtó üvegét, aminek következtében az üveg berepedt, másik alkalommal két utas dulakodás közben betörte a hátsó ajtó üvegét.

 

Az persze mindenkit bosszant, ha emiatt késnek a vonatok, buszok.  Vármegyénkben is előfordult, hogy rongálták a vonatokat: két jármű külső felületéről, összesen 27 négyzetméternyi graffitit kellett eltávolítani például 2020-ban. Az elmúlt években a vármegyében Vámosgyörkön, Gyöngyösön, valamint Füzesabonyban okoztak gondot a graffitisek. Volt, hogy a vasúti vezetékben tettek kárt, ezért vesztegeltek a vonatok. Akad, aki az egri vasútállomáson graffitit festett az egyik ott parkoló vonat oldalára. Az sem kedvezett az utasoknak, hogy előfordult: vandálok rugdosták ki egy buszmegálló oldalát. 

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában