Őslénytani szenzáció

2024.07.27. 16:40

8 millió éves leletek a Mátrai Erőmű bükkábrányi lignitbányájában

17 éve találták meg az őslénytani szenzációnak számító tizenöt mocsárciprus maradványt.

Szabó István

Már 17 éve, 2007 nyarán történt, hogy a Mátrai Erőmű bükkábrányi külszínfejtésű lignitbányájában a dolgozók történelmi felfedezést tettek, adta hírül a közösségi oldalán az MVM Mátra Energia Zrt. Közlésük szerint meddőtakarítás közben váratlan felfedezésbe botlottak: a bányában körülbelül 60 méteres mélységben tizenöt darab mocsárciprus maradványt (Taxodium) találtak meg, amelyek a világ eddigi legidősebb, "lábon álló" maradványok megőrződött példányai voltak. 

Ősmaradványok a bükkábrányi lignitbányában
Ősmaradványok a bükkábrányi lignitbányában
Forrás: MVM Mátra Energia Zrt./Facebook

– A leletek egyediek voltak, hiszen 4-6 méteres magasságig részben korhadtan, de épen maradtak és eredeti helyükön konzerválódtak. A mai lignit lelőhelyeket 5-8 millió évvel ezelőtt 30-40 méteres mocsárciprus erdők uralták. A szakértők szerint egy hirtelen jött homokvihar vagy iszaplavina mintegy 6 méteres magasságban teljesen betemette az erdő alját, így konzerválva a fák törzsének alsó részét. A lelet őslénytani világszenzáció volt, hiszen a hasonló leletektől eltérően nem szenesedtek el, és nem is kövesedtek meg a fatörzsek, amelyek 4-6 méter magasak voltak, átmérőjük pedig 1,5-3 méter volt. A közel három hónapig tartó mentési munkálatok eredményeképpen tíz darab, 2,5-4,5 tonnás fosszilis fatörzset sikerült megmenteni. Az ősi mocsárciprusok négy darabja jelenleg a miskolci Herman Ottó Múzeumban, hat darabja pedig az ipolytarnóci Ősmaradványok Múzeumában tekinthető meg – áll az MVM Mátra Energia Zrt. Facebook-bejegyzésében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában