Verseny

2024.07.02. 19:55

Az év fája lehet: Kossuth is megpihent az egri platán lombjai alatt

A szavazatokat szeptember 30-ig lehet leadni.

Molnár Helga

Megszületett az eredmény, az országos verseny döntőjébe került a város egyik büszkesége, a Szmrecsányi Lajos Érsekkert területén álló platánfa, mely sokak által kedvelt, rengetegen látogatják, fontos találkozási pont a fiatalok, idősek, barátok, szerelmesek számára egyaránt – közölte Liktor Judit, az önkormányzat sajtóreferense. A verseny hazai szervezője, az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 23 nevező közül 9 fát juttatott az Év Fája verseny döntőjébe. A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.

Az év fája lehet: Kossuth is megpihent az egri platán lombjai alatt
Az év fája lehet: Kossuth is megpihent az egri platán lombjai alatt
Forrás: Eger Város Hivatalos Oldala/Facebook

Az Év Fáját a közönség választja meg, a szavazatokat az evfaja.hu/dontosfak oldalon július 1. és szeptember 30. között adhatják le. Mindenki csak egy szavazattal élhet. A kedvenc fa kiválasztása után a fotója alatt email címet szükséges megadni, majd az erre a címre kapott linkre kattintva a szavazatot meg kell erősíteni.

A szavazás állása jelenleg látható, az izgalmak fokozása miatt az utolsó napokban azonban rejtett lesz. A végeredményt október első felében az Ökotárs Alapítvány díjátadó ünnepség keretében jelenti be. A győztes megkapja a jogot, hogy a következő évben az Európa Év Fája címért indulhasson. Ezt a jogot a verseny történetének 14 éve alatt eddig négy magyar település fájának sikerült elnyernie, köztük 2013-ban az Egri Termálfürdő 275 éves platánfájának.

Az érsekkerti platán ültetésének pontos időpontja nem ismert
Az érsekkerti platán ültetésének pontos időpontja nem ismert
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az egri platánról ezt írja az evfaja.hu oldal: "A fa sok történelmi esemény tanúja volt. Az egri szájhagyomány szerint a kápolnai csata előtt 1849-ben haditanácsot tartottak Egerben Dembinszky Henrik, Görgei Artúr, Klapka György és Kossuth Lajos részvételével, akik a platánfa mellett elhaladva megpihentek az árnyat adó lombok alatt. A szájhagyomány valódiságára nincs bizonyíték, de az tény, hogy a fővezér, Dembinszky Henrik éppen Görgei Artúrral ebédelt Egerben, amikor az első ágyúszót meghallották. Azonnal kocsira ültek és Kápolnára siettek.

Az érsekkerti platán ültetésének pontos időpontja nem ismert. Az európai kertépítészet történetében külön korszakot neveztek el a platánokról. Nagy valószínűséggel az érsekkerti platán is ebben a korszakban került a kertbe. A fát 1978-ban védetté nyilvánították dekoratív megjelenése és 100 évnél idősebb kora miatt. 1994-ben az egész Érsekkert helyi védelem alá került. Jelenleg a fa megjelenésével, méretével tekintélyt parancsoló, központi szerepet tölt be a kert növényállományában. Sokak által kedvelt fa, rengetegen látogatják, találkozási pont fiataloknak, időseknek, barátoknak, szerelmeseknek egyaránt." 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában