Csőcsere

2024.07.04. 19:28

Kicserélte az 50 éves vezetéket a vízmű, ami vízhiányt okozott Hatvanban

Jó ideje érzékelte a vízmű, hogy valahol elfolyik a víz. Csütörtökön kicserélték a hibás gerincvezetéket, este helyreáll a szolgáltatás. A vízmű vezérigazgatója beszélt a hiba hátteréről.

Szabadi Martina Laura

Mint ahogy arról beszámoltunk, Hatvanban csütörtökön vízhiány volt. Sasvári Szilárd a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, néhány hete már érzékelik, hogy valahol hibás egy vezeték, a hiba helyét keresték, azt június 3-án találták meg.

– Hatvant és térségét 2 területről látja el vízzel a vízmű. Egyrészt egy helyi forrásból, ám ez nem mindig elegendő a városnak. Másrészt pedig egy kis regionális rendszerről bővítjük a vízellátást, ez hibásodott meg a közelmúltban. A vízveszteség kereső csapat lehatárolt egy zónát, amelyen belül június 3-án sikerült megtalálni a pontos helyet, a hiba az M3 és a 21-es főút találkozásánál volt. Egy körülbelül 50 éves cső egy védőcsövön belül törött el, ennek cseréje zajlott ma. A 40 méteres vascsövet már fél kettőkor kihúzták a vízmű munkatársai, csütörtök este, péntekre mindenhol teljesen helyreáll a szolgáltatás. A mai vízhiány során a város magas pontjain, az épületek felső szintjein nem volt elegendő a nyomás – ismertette a körülményeket a vezérigazgató.

Kitért arra is, hogy mikor a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet jelezte, hogy probléma van a vízellátással, akkor 10 lajtoskocsival 15 ezer liter vizet indítottak a városba, a prioritás a kórház mihamarabbi feltöltése volt.

– Minden erőforrást Hatvanra irányítottunk, egri és borsodi kollégák is dolgoztak a hiba megszüntetésén. Ezeket az 50-60 éves vezetékek folyamatosan cseréljük, korábban erre nem volt forrás, de V. Németh Zsoltnak, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkárának köszönhetően már rendelkezésre áll. Ennek köszönhetően ezeket a hibás csöveket nem javítjuk, hanem cseréljük a későbbi problémák elkerülése érdekében, megindulhattak a rekonstrukciós munkák – mondta Sasvári Szilárd.

Azzal kapcsolatban, hogy miért csütörtökön küldték ki a vízhiányról szóló tájékoztatást elmondta, azért mert csak szerdán találták meg a problémás vezetéket.

– Egy elgépelés miatt először júniusi dátummal ment ki egy közlemény, de természetesen nem tartottunk vissza információt. A hiba meghatározása tegnap történt, ma megoldottuk a vízveszteséget és nyomáscsökkenést okozó csőtörést. Egyébként rendszerszintű hiányosság, hogy ennek a 7 térséget magába foglaló kistérségnek a gesztori szerződését Lőrinci nem írta alá, ennek révén a napi szintű kapcsolattartás akadálymentesen megvalósulhat és a kistérségi fejlesztések ügyintézése felgyorsulhatna – tette hozzá.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában